PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 23. julij 2017, ob 11. uri

Turno smučanje v družbi športov na mladinskih olimpijskih igrah

Iz Luzane, točneje s sedeža Mednarodne turnosmučarske zveze, prihaja razveseljiva novice, da se turno smučanje pridružuje družini športov, ki bodo predstavljeni na Mladinskih olimpijskih igrah 2020. Potekale naj bi prav v okolici Luzerna.
Turno smučanje postaja uradni šport mladinskih olimpijskih iger, ki bodo potekale leta 2020 v okolici švicarske Luzane. Turno smučanje se bo tako pridružilo sedmerici zimskih športov, v katerih bodo potekali boji za kolajne na omenjenem tekmovanju.
Mednarodna turnosmučarska zveza je kmalu po odločitvi Mednarodnega olimpijskega komiteja pričela sodelovati z organizacijskim odborom omenjenih mladinskih olimpijskih iger. Tako je bil Villars sur Ollon, smučarsko središče v bližini ženevskega jezera, izbran za lokacijo turnosmučarskega tekmovanja. Pri pripravi bo sodelovala tudi osrednja švicarska planinska organizacija.

logo_ismfV turnem smučanju bodo podeljeni trije kompleti kolajn in sicer ločeno za moške in ženske v kategorijah vzpona, štafete in posamičnih nastopov. Nastopilo bo lahko 48 športnikov in športnic, starih 17 oz. 18 let iz vseh 31 članic Mednarodne turnosmučarske zveza, katere članica je tudi Planinska zveza Slovenije.

Velik korak za turno smučanje se je pričel lani avgusta, ko je Mednarodni olimpijski komite priznal Mednarodno turnosmučarsko zvezo, s čimer so se odprla tudi vrata samemu športu za pridružitev k družini olimpijskih športov, s tem pa tudi k morebitnemu prihodnjemu sodelovanju na zimskih olimpijskih igrah.


Po sporočilu za javnost Mednarodne turnosmučarske zveza povzel Matej Ogorevc

https://www.pzs.si/novice.php?pid=11934 26. 1. 2022