PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 28. julij 2017, ob 11.35 uri

Srebro za Tanjo Glušič in bron za Gregorja Selaka na tekmi SP v Brianconu

Na uvodni tekmi svetovnega pokala v paraplezanju, ki je bila 26. julija 2017 v francoskem Brianconu, sta člana slovenske paraplezalne reprezentance Tanja Glušič in Gregor Selak znova stopila na stopničke in se domov vrnila s srebrno in bronasto medaljo.
Potem ko sta sezono začela z dvojno zmago na paraplezalnem mastersu v Imstu v začetku julija, sta člana slovenske paraplezalne reprezentance, ki deluje pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika, odlično nastopila tudi na uvodni tekmi svetovnega pokala v paraplezanju.

Tanja Glušič (AK Ravne) je osvojila drugo mesto v kategoriji B3 (omejitev vida), v kateri so tekmovale vse slepe in slabovidne tekmovalke. "Prva kvalifikacijska smer je bila zelo lahka, zato nas je vseh pet tekmovalk priplezalo do vrha. Zato naj bi druga kvalifikacijska smer odločala o uvrstitvi v večerni finale. V tej smeri sem edino jaz osvojila vrh. Ker so se kar tri tekmovalke uvrstile na tretje mesto, smo se v finalu pomerile zopet vse tekmovalke, namesto prej predvidenih treh. Malo me je skrbelo, da ne bi na koncu ostala brez medalje. V finalu sem startala kot zadnja v svoji kategoriji, zato nisem imela pojma, kako so plezale tekmovalke pred mano. Tolažila sem se, da mi bo že trener prav svetoval, da čim bolje odplezam finalno smer. Čeprav je bila smer težka, mi jo je uspelo preplezati do vrha. Žal pa mi je v smeri zmanjkalo časa in sem se kljub osvojenemu vrhu, ki je bil v tej smeri tudi edini, morala sprijazniti z drugim mestom," je svoj nastop ocenila 21-letna paraplezalka. Zmagala je Francozinja Roxane Heili, tretja pa je bila Italijanka Martina Pellandra.

sp_briancon_2017_tanja_glusic_jurij_ravnik
Srebrna Tanja Glušič s trenerjem Jurijem Ravnikom, selektorjem slovenske paraplezalne reprezentance (foto osebni arhiv, vir FB Tanje Glušič)

Gregor Selak (ŠPD Gre gor) je v kategoriji RP3 (z omejenim gibanjem, močjo ali ravnotežjem) zasedel tretje mesto. "Res krasen finale, izjemna smer. Padel sem z vrha in končal kot tretji," je bil jedrnat Škofjeločan, ki je tokrat moral priznati premoč Francozu Mithieuu Besnadru na prvem in Britancu Michaelu Cleverdonu na tretjem mestu.

"Žal je pri težavnosti znova odločal čas in vse bolj se kaže, da ta nova pravila plezanja šest minut res uničujejo disciplino. Za nikogar niso tako navijali kot za Tanjo, sploh ker so vedeli, da ji je zmanjkalo časa in ker ni hotela nehati, dokler ne spleza smeri. Potem je za kazen dobila še rumeni karton, ki ga z veseljem podpišem. Tanja je edina splezala finalno smer, čeprav pol minute predolgo. In tudi edina je splezala obe kvalifikacijski smeri. Toliko to pove o 'drugem' mestu. Res je, da so pravila za vse enaka, ampak so pa slaba in uničujejo tekmovalnost. Lahko bi vsaj uvedli nek zvočni signal minuto pred iztekom," je ozadje tekmovanja osvetlil Tanjin trener Jurij Ravnik in ocenil tudi Gregorjev nastop: "Glede Grega sem pa zadovoljen. Res je sicer po neumnosti padel z vrha in bil tretji, ampak na splošno je bil finale malo prelahek in je težko reči, v kakšni formi so dejansko najboljši trije."

sp_briancon_2017_gregor_selak
Gregor Selak na uvodni tekmi SP v paraplezanju do brona (foto osebni arhiv, vir FB Gregorja Selaka)

Paraplezalce v letošnji sezoni sezoni čakajo še tri tekme svetovnega pokala, dve v Veliki Britaniji in zadnja v Indiji: 23. in 24. septembra v Edinburgu, 7. in 8. oktobra v Sheffieldu ter 2. in 3. decembra v Bangaloreju.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11952 25. 1. 2022