PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 15. avgust 2017, ob 8.20 uri

200 kilometrov do Triglava slivniških planincev

Dvanajsterica planincev je s pohodom iz domače Gorice pri Slivnici na Triglav počastila 30 let PD Slivnica pri Celju. Na 200-kilometrski poti med 5. in 12. avgustom 2017 jih je spremljalo veliko sohodcev in podpornikov, na najvišjem vrhu Slovenije pa so se v razširjeni planinski zasedbi veselili 11. avgusta. Svojo pot so v besedi in fotografiji doživeto prikazali na svoji spletni strani in FB profilu.
pdslivnica_triglav_0

1. DAN (5. 8. 2017) Gorica pri Slivnici-Resevna-Svetina-Celjska koča-Šmohor
> dolžina; 27,34 km; višinska razlika: 1786 m (vzpon), 1286 m (sestop); 8 ur hoje
"Mi smo slivniški planinci, peš na Triglav hodimo, da naš praznik počastimo, 30 praznujemo," se nam je besedilo himne, ki so ga prijazno sestavile za zdaj še skrite podpornice, prepevalo vse od domače Gorice in nam dajalo krila vso dolgo pot do Šmohorja. Pravilo sence je ultimat v žarečih poletnih dneh, kot je bil današnji, prav tako pa velja pravilo dobre družbe, ki še tako težek korak v strmino naredi lahkotnejšega.

pdslivnica_triglav_1

2. DAN (6. 8. 2017) Šmohor-Mrzlica-Čemšeniška planina-Trojane
> dolžina; 29,85 km; višinska razlika: 1513 m (vzpon), 1711 m (sestop); 8 ur hoje
Eno presenečenje na dan odžene slabo voljo stran in naredi dan krasan! Do tega spoznanja smo se dokopali kmalu po svitu, ko nas je pod Mrzlico pričakal predsednik PD Zabukovica z zajtrkom in sendvičem to go. Potem je bil korak ves dan lahkotnejši, ko so vse poti vodile proti Čemšeniški planini, roko na srce, še najbolj pa ga je pospešil naravni tuš, ki nas je spremljal zadnje korake do Trojan. Tam pa mmmasaža izpod Poloninih spretnih in neumornih prijemov.


pdslivnica_triglav_2

3. DAN (7. 8. 2017) Trojane-Zlato Polje-Radomlje
> dolžina; 29,36 km; višinska razlika: 1069 m (vzpon), 1271 m (sestop); 7 ur hoje
Strah ima velike oči ... in še večji želodec. Bojda psihično najzahtevnejša etapa se je izkazala za gastronomsko popotovanje od Trojan pod Špilkom preko Zlatega Polja do Radomelj. Krofi za zajtrk, vrhunski golaž s prilogami in štrudlom iz gostilne Ančke Lesjak v Nušini in Vojkovi postrežbi za kosilo ter večerne Rosensteinove dobrote z žara s torto iz Gorice v radomeljskem glampingu Ob robu gozda. Vmes smo si kakopak vzeli čas tudi za hojo in na števcu poti do Triglava dodali skoraj 30 kilometrov. Ni drugega, kot da si tako dober tek želimo še naprej!


pdslivnica_triglav_3

4. DAN (8. 8. 2017) Radomlje-Vodice-Zbilje-Škofja Loka
> dolžina; 29,87 km; višinska razlika: 592 m (vzpon), 577 m (sestop); 7 ur hoje
Današnjo etapo imenujemo asfaltna, saj smo se ga naužili vsaj v dveh tretjinah 30-kilometrske poti iz Radomelj mimo Volčjega Potoka, Kamnika, Most, Vodic in Zbilj. No, tridnevni kulinarični duh nas je naredil kar malo lahkomiselne pa nam je tale etapa dala vetra ... Ko bi vsaj, tako pa je bilo vetra kaj malo, a toliko več sonca in ravnine, ki je ni in ni hotelo biti konca vse do naše zadnje postaje Škofje Loke, kjer se nam je pokazal sam Sv. Duh. Pot so nam seveda spet lajšali naročeni (Anica & Lado sta nam pogrela in servirala golaž) in nenaročeni (Nina, mnjami, kako okusni so bili piškoti, Nevenka, hvala za pecivo, Barbara, Marko in Martin, vaše sladice z veseljem zaužijemo še jutri) podporniki. Še to! Smo čez 100. kilometer poti in torej čez polovico. Jutri pa končno malo v breg.

pdslivnica_triglav_4

5. DAN (9. 8. 2017) Škofja Loka-Železniki-Ratitovec
> dolžina; 27,95 km; višinska razlika: 1844 m (vzpon), 561 m (sestop); 8 ur hoje
Globoka meditacija pri nunah nas sicer ni prenovila, nam je pa napolnila baterije, da smo zdržali 12-kilometrski asfaltni del do Dolenje vasi, kjer nam je srečno pot prišel zaželet sam Pero Mišica. Ko so se začele gozdne poti do Železnikov in vzpon na Ratitovec, pa smo oživeli, seveda tudi po zaslugi pice, sadja in spodbude Anice in Ladota na piknik placu pred Železniki. Po tem so nekateri pognali svoje konje in kar malo pomešali siceršnje predstave, koliko kdo zmore. Ja, nič ni večno. Drago vreme in še kdo tam zgoraj, bodite milostni z nami tudi v nadalje.

pd_slivnica_triglav_5

6. DAN (10. 8. 2017) Ratitovec-Soriška planina-Bohinjska Bistrica-Voje
> dolžina; 31 km; višinska razlika: 570 m (vzpon), 1521 m (sestop); 7 ur hoje
V Bohinju ima dež res mlade, ki so se danes v posameznih plohah razpasli vse od Ratitovca dalje. Po kraljevskem zajtrku na Krekovi koči se je na poti do Soriške planine naša čreda povečala za nekaj konjskih moči, tako da je šlo hitreje ... vse do Bohinjske Bistrice. Ker smo še vedno bolj 'švicali', kot bili mokri od dežja, smo si dan osvežili še s skokom v Bohinjsko jezero. Na Vojah so se nam pridružile planinske okrepitve, da se v dvakratni zasedbi skupaj povzpnemo na očaka Slovenije.

pd_slivnica_triglav_6

7. DAN (11. 8. 2017) Voje-Vodnikov dom-Kredarica-Triglav
> dolžina; 16,83 km; višinska razlika: 2575 m (vzpon), 776 m (sestop); 9 ur hoje
Sreča spremlja hrabre! Če nas je z Voj zjutraj pospremila megla in smo bili do Vodnikovega doma na Velem polju premočeni do kože, so proti Kredarici skozi oblake začeli kukati sončni žarki. Popoldanski vzpon na Triglav (2864 m) nas je v razširjeni 23-članski zasedbi s soncem, razgledom in vrhom, na katerem smo bili sami, nagradil za ves trud in naša himna je odmevala vse do domačih kozjanskih gričev in naših navijačev in podpornikov po vsej Sloveniji. ;) Iskrena hvala vsem, z vašo podporo je bil korak lahkotnejši! Tilen pa nas je razveselil še s torto.

pdslivnica_triglav_7

8. DAN (12. 8. 2017) Kredarica-Vrata in sprejem v Gorici
Začeli v izdihljajih vročinskega vala, končali z jutranjim snegom (na srečo le kratkotrajnim) na Kredarici. Ponosno smo dosegli 200. prehojeni kilometer na poti od Gorice do Triglava, tokrat z malce več žuljnega davka in večjo spremljevalno ekipo kot ob stotici. Naša planinska kača je sestopila po melišču za Cmirom in v Vratih zavriskala od veselja, da nas je Pot nagradila s tako nepozabno dogodivščino. Na Ramni ob Slivniškem jezeru pa so nam naši podporniki in navijači pripravili tako veličasten sprejem, da smo se počutili kot olimpijci. Hvalaaa!


pdslivnica_triglav_8

>>> Fotogalerija na FB strani PD Slivnica pri Celju

Vir: PD Slivnica pri Celju
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11972 17. 6. 2024