PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 17. avgust 2017, ob 11.25 uri

Nov taborni prostor PZS v Mlačci diha s polnimi pljuči

Vzorčni taborni prostor Planinske zveze Slovenije (PZS), ki letošnje poletje že doživlja pristen planinski utrip, je 16. avgusta 2017 doživel tudi uradno odprtje. V Mlačci le streljaj od Mojstrane so razveseljivi dogodek z besedo počastili podžupan Občine Kranjska Gora Bogdan Janša, predsednik PZS Bojan Rotovnik in načelnica MK PZS Barbara Bajcer, s planinsko pesmijo pa mladi iz PD Ljubljana-Matica.
mlacca_lokacija_tabornega_prostoraVzorčni taborni prostor Mlačca, ki leži na desni strani ceste iz Mojstrane proti Kotu in Krmi, je PZS začela urejati leta 2016 in ga zaključila letos kot primer vzorčnega tabornega prostora za izvedbo planinskih taborjenj. Dostop je mogoč z avtobusom, urejenih je nekaj parkirišč za osebne avtomobile, zaradi bližine Mojstrane je oskrba tabora preprosta, saj je najbližja trgovina oddaljena le nekaj minut vožnje. Opremljen je s priključkom na vodovodno in električno omrežje, urejeni so odtoki za umivalnico in kuhinjo v rastlinsko čistilno napravo ter štiri kemična stranišča z urejenim praznjenjem in čiščenjem. Primeren je za tabore z do največ 50 udeleženci.

Taborni prostor je odlično izhodišče za planinske izlete in ture po gorah v okolici Triglava. Peš se je mogoče podati v doline Vrata, Kot in Krmo, prav tako na bližnja Jerebikovec (1593 m) in Vrtaško sleme (2077 m). Na drugi strani Save se lahko podamo v Karavanke na Dovško babo (1891 m) ali Kepo (2139 m). Z nekaj vožnje so dosegljivi velikani slovenskih gora - Triglav, Škrlatica, Rjavina in drugi. Taborni prostor nudi prijetno okolje tudi za ostale dejavnosti, postaviti je mogoče igrišče za odbojko, ob prostoru je balvan z opremljenimi športnoplezalnimi smermi, podate se lahko v sotesko Mlačco, obiščete Slovenski planinski muzej ali se dogovorite za ogled tematske poti in predstave Rajže po poteh triglavskih pravljic.

tabor_mlacca_prerez_traku_foto_manca_cujez
Trak ob odprtju vzorčnega tabornega prostora v Mlačci so prerezali Jaka Peternel, Bojan Rotovnik, Barbara Bajcer in Bogdan Janša (foto Manca Čujež)

Gostoljubje taborne Mlačce so to poletje že doživeli mladi planinci iz PD
Nova Gorica in Bohor Senovo, v teh dneh pa planinski vrvež ustvarja podmladek Ljubljana-Matica, ki je s pesmijo tudi popestril uradno odprtje tabornega prostora. Podžupan Občine Kranjska Gora Bogdan Janša je ob tej priložnosti izrekel dobrodošlico vsem planincem v Mlačci in tistim, ki bodo še prišli, ponosno omenil bogato gorniško in gorskoreševalno zgodovino Mojstrane, zbrane pa razveselil še z novico, da bo do konca septembra v bližnjem Grančišču nastala še mini ferata za planinski trening. Načelnica Mladinske komisije PZS Barbara Bajcer je izpostavila, da je planinski tabor - letno se izvede več kot 70 taborov z okoli 2500 udeleženci - za mlade priložnost, da poleg planinskih doživetij spoznajo drugačen način življenja, dobijo pomembne življenjske izkušnje in krepijo svojo družabno stran. Predsednik PZS Bojan Rotovnik je poudaril, da je da je Mlačca vzorčni tabor prostor, orisal izvedbo projekta, se zahvalil vsem sodelujočim ter povedal, da se z odprtjem simbolično končuje projekt ureditve vzorčnega tabornega prostora in se začenja redna skrb zanj, za katerega bi naj pod okriljem PZS skrbela Mladinska komisija. Trojico je doletela čast prereza modrega traku, pridružil se jim je tudi Jaka Peternel, vodja delovne skupine MK za ureditev tabornega prostora, pri projektu pa sta pomembno vlogo prevzela tudi podpredsednik PZS Miro Eržen in generalni sekretar PZS Matej Planko.

tabor_mlacca_odprtje_gostje_foto_manca_cujez
Mladi planinci PD Ljubljana-Matica in povabljeni na odprtju tabornega prostora v Mlačci (foto Manca Čujež)

Taborni prostor v Mlačci bo iz poletja v poletje drugi dom za vse več mladih planincev. Lani je že gostil poskusna tabora PD Vipava in PD Podnanos, letos je v petih izmenah sprejel mladež iz Nove Gorice, Senovega in Ljubljane,
ki je tukaj že drugo izmeno, po tednu z mlajšimi udeleženci od 2. do 6. razreda, od 12. avgusta v Mlačci kraljujejo starejši od 5. do 9. razreda. Vodnik Domen Drab iz PD Ljubljana-Matica je pohvalil taborni prostor z urejeno elektriko in vodo, ki je tudi lepo izhodišče za številne ture v okolici. Ljubljanski planinci so se povzpeli na Vrtaško sleme in Črno goro, po dolini Triglavske Bistrice so se odpravili do Aljaževega doma v Vratih, plezali so v Grančišču, se sprehodili do jezera Kreda v Radovni, trenutno pa je starejša skupina na dvodnevnem izletu in za cilj imajo Rjavino. Dan, ko jim je vreme poslalo malce preveč dežja, so izkoristili za obisk Slovenskega planinskega muzeja.

Odprtja so se udeležili tudi predstavniki Agrarne skupnosti Dovje-Mojstrana, Slovenskega planinskega muzeja, Planinskega društva Dovje-Mojstrana, MDO PD Gorenjske, Društva upokojencev Mojstrana (v neposredni bližini tabornega prostora Mlačca imajo balinišče) in podjetja Limnos. Vsi zbrani so z aplavzom pospremili prerez modrega traku, nato pa si ogledali taborni prostor, na katerem je tudi postavljena rastlinska čistilna naprava Limnowet® 15 PE, ki jo je projektiralo in montiralo podjetje Limnos. Naprava, ki deluje sonaravno in trajnostno, lahko dnevno prečisti 2300 litrov vode, za taborni prostor pa je primerna tudi zato, ker začne delovati takoj po postavitvi in učinkovito deluje tudi, če je obremenjena le občasno. Da je zelo pomemben del tabora tudi taborska kuhinja, so se lahko prepričali vsi zbrani, ki so se mladim planincem pridružili na okusni večerji, ki ji obvezno sledi taborni ogenj.

Manca Čujež

------------------------
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11975 22. 6. 2024