PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 19. avgust 2017, ob 9.20 uri

Slovenska peterica v (pol)finalu balvanskega EP v Münchnu

Olimpijski park v Münchnu je 18. in 19. avgusta prizorišče balvanske preizkušnje leta - evropskega prvenstva 2017 in sklepne tekme letošnjega svetovnega pokala. V petkovih kvalifikacijah je nastopilo devet tekmovalcev slovenske reprezentance v športnem plezanju, pet se jih je uvrstilo v finale evropskega prvenstva - Janja Garnbret, Katja Kadič, Julija Kruder, Anže Peharc in Jernej Kruder, četverica brez Kruderja tudi v polfinale tekme svetovnega pokala.
Mednarodno tekmovanje v Münchnu šteje tako za svetovni pokal v balvanih kot tudi za evropsko prvenstvo. Maratonske kvalifikacije 111 tekmovalk in 152 tekmovalcev so se raztegnile v noč na soboto, v njih je nastopilo tudi devet članov slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Med 20 najboljših evropskih tekmovalk so se uvrstile Janja Garnbret (Šaleški AO), skupaj z Japonko Miho Nonaka vodilna po kvalifikacijah, Katja Kadič (PK Škofja Loka), tretja med Evropejkami in sedma v svetovni konkurenci, ter Julija Kruder (ŠPO PD Celje Matica), 13. med evropskimi in 19. med svetovnimi tekmovalkami. V kvalifikacijah so nastopile še Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor), 35. v evropski in 47. v svetovni razvrstitvi,
Mina Markovič (ŠPK Plus), 53. v konkurenci evropskega prvenstva in 83. v konkurenci svetovnega pokala, ter Lana Skušek (AO PD Črnuče), 56. med Evropejkami in 80. med vsemi tekmovalkami.

V moški konkurenci sta se med najboljšo evropsko dvajseterico uvrstila Anže Peharc (AO PD Kranj) z 11. in Jernej Kruder
(ŠPO PD Celje Matica) z 19. mestom. Med svetovno konkurenco se je v polfinale uvrstil le Peharc s 15. rezultatom kvalifikacij, Kruder pa je v točkovanju za svetovni pokal dosegel 29. mesto in bo tekmovanje sklenil v polfinalu, po katerem bodo organizatorji že razglasili zmagovalca evropskega prvenstva. V obeh razvrstitvah je tekmovanje že končal Gregor Vezonik (AK Ravne), 29. v evropski in 41. v svetovni razvrstitvi.

Današnji polfinale, ki bo hkrati finale evropskega prvenstva, bo ob 10. uri, finalna tekma svetovnega pokala pa bo ob 18. uri. Obe tekmovanji lahko spremljate v prenosu v živo prek spletne strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) in youtuba >>> na povezavi spodaj.


https://www.pzs.si/novice.php?pid=11979 25. 4. 2024