PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 13. september 2017, ob 9. uri

Nepalski večer z zakoncema Štremfelj

Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju z generalnim konzulatom Nepala v Sloveniji pripravlja zanimiv kulturni dogodek, obogaten s sliko, fotografijo in nepalsko glasbo, na prireditvi bosta tudi ločeni predavanji legend slovenskega alpinizma Andreja in Marije Štremfelj. V četrtek, 14. septembra 2017, ob 18. uri vabljeni v Knjižnico Otona Župančiča v Ljubljani.
Nepalski večer bo uvodno predstavil častni generalni konzul Nepala Aswin Kumar Shrestha. Na prireditvi bosta tudi ločeni predavanji legend slovenskega alpinizma Andreja in Marije Štremfelj - Andrej bo v sliki in besedi predstavil treking okrog Kangčendzenge, Marija pa njun skupni vzpon na Everest, ko sta leta 1990 kot prvi zakonski par na svetu stopila na najvišjo goro sveta. Dogodek bodo s svojimi slikarskimi in fotografskimi deli obogatili Birman Shrestha in Petra Shrestha, Andrej in Marija Štremfelj ter Mare Lakovič. Za glasbeno spremljavo bosta poskrbela nepalski kitarist Ravi Shrestha in Birman Shrestha z igranjem na pojoče sklede.

marija_andrej_stremfelj_2
Andrej in Marija Štremfelj (foto osebni arhiv)

Marija Štremfelj je rojena leta 1957 v Kranju, kjer tudi živi. Je poročena in mati treh otrok. Po poklicu je učiteljica biologije zaposlena na gimnaziji v Kranju. Z alpinizmom se ukvarja že več kot 35 let. V tem času je opravila številne alpinistične vzpone širom po svetu. Njen prvi stik z visokimi gorami je bila odprava v Ande leta 1979. Tri leta kasneje je bila članica prve jugoslovanske ženske alpinistične odprave v Pamir, kjer se je povzpela na 7495 m visok vrh Pik Komunizma. Leta 1986 ji je uspel vzpon na njen prvi osemtisočak, Broad Peak. Tako je postala prva Slovenka na kakem od štirinajstih najvišjih vrhovih sveta. Leta 1990 je kot trinajsta ženska in prva Slovenka stopila na najvišji vrh sveta, 8848 m visoko Sagarmato. Skupaj s svojim možem Andrejem sta bila obenem prvi zakonski par na vrhu najvišje gore na svetu. Kasneje je bila uspešna še na dveh osemtisočakih. Na Čo Oju se je povzpela leta 1995 in devet let kasneje, leta 2004 še na Daulagiri.

Andrej Štremfelj je rojen leta 1956 v Kranju, kjer tudi živi s svojo ženo Marijo. Je oče treh otrok. Zaposlen je na Šolskem centru Škofja Loka, kjer poučuje športno vzgojo. Gorski vodnik je od leta 1982, mednarodno licenco pa si je pridobil leta 1997. Že na svoji prvi odpravi v Himalajo leta 1977 mu je uspel vzpon na njegov prvi osemtisočak Gašerbrum I. Kasneje je bil še na sedmih vrhovih višjih od 8000 m, na štirih po prvenstvenih smereh in na dveh v čistem alpskem stilu. Na vrhu Mt. Everesta je bil dvakrat. Prvič mu je uspelo zaključiti delo Jugoslovanske odprave na zahodnem grebenu. Skupaj z Nejcem Zaplotnikom je bil tako prvi Slovenec na najvišji gori sveta. Leta 1990 pa je na vrh prišel še skupaj s svojo ženo Marijo. Bila sta prvi zakonski par na strehi sveta. Svoj največji uspeh je dosegel samo pol leta kasneje, ko sta z Markom Prezljem preplezala novo smer v alpskem stilu na Južni vrh Kančendzenge. Za ta vzpon sta prejela prestižno mednarodno alpinistično nagrado zlati cepin. V svoji skoraj štiridesetletni alpinistični karieri je bil na več kot dvajsetih odpravah v nepalski Himalaji, večkrat tudi kot vodja. Dvakrat je deloval kot inštruktor v šoli za gorske vodnike v Manangu in bil enkrat tudi vodja. Leta 2017 je prejel priznanje PZS za življenjsko delo v alpinizmu.

V četrtek, 14. septembra 2017, ob 18. uri vabljeni na nepalski večer v Knjižnico Otona Župančiča v Ljubljani.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12026 18. 6. 2018