PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 26. september 2017, ob 8.30 uri

Slovenskemu planinskemu muzeju nagrada živa za najboljši slovanski muzej

Nagrado živa, ki jo Forum slovanskih kultur podeljuje za najboljši slovanski muzej, je letos osvojil Slovenski planinski muzej (SPM), ki je žirijo prepričal z domačim vzdušjem, izdelano vizijo in edinstvenostjo. SPM je tako prvi slovenski prejemnik te slovanske nagrade. Iskrene čestitke!
Nagrado živa, ki so jo poimenovali po slovanski boginji, so podelili 21. septembra v Vili Bled. Letos je bilo nominiranih 23 muzejev iz enajstih slovanskih držav, vsi pa so se predstavili v sklopu programa četrtkove podelitve. Med nominiranci so bili trije slovenski muzeji, poleg zmagovalnega Slovenskega planinskega muzeja iz Mojstrane še Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu in Park vojaške zgodovine Pivka. Planinski muzej je lani v Švici prejel tudi ugledno nagrado kralja Alberta I.

Kot poroča MMC RTV Slovenija, so poleg glavne nagrade za najboljši slovanski muzej leta podelili tudi nagrade v posameznih kategorijah. Živo za vodenje je prejel Državni literarni muzej Yanka Kupala iz Minska, Muzej Šlezije iz Katovic je prejel nagrado za odprtost in privlačnost za obiskovalce in Muzej Macura iz Novih Banovcev nagrado za kreativnost. Vlaški muzej na prostem v češkem mestu Rožnov pod Radhoštem je bil nagrajen za pripovednost, Narodni muzej Glinka iz Moskve pa za učinkovito rabo virov. Posebno omembo so namenili Državnemu spominskemu zgodovinsko-literarnemu muzeju in krajinskemu muzejskemu rezervatu A. S. Puškina v Mihajlovskem.

Ob tej priložnosti je direktorica SPM Irena Lačen Benedičič zapisala: "Dragi planinci, sodelavci in prijatelji, z veseljem sporočamo, da smo med 23 kandidati iz 11 slovanskih držav prejemniki najvišje nagrade ŽIVA, ki je bila podeljena za najboljši slovanski muzej leta 2017. Hvala Forumu slovanskih kultur, direktorici, žiriji, našemu ustanovitelju in financerjem Občini Kranjska Gora, Ministrstvu za kulturo, Planinski zvezi Slovenije, Triglavskemu narodnem parku, Ustanovi Avgusta Delavca in kreativnim sodelavcem ter številnim prostovoljcem. Ponosni smo, da smo med 300 milijoni Slovanov najboljši in hkrati prvi slovenski muzej, ki je prejemnik nagrade ŽIVA. Nagrada potrjuje, da smo na pravi poti in da smo Slovenci planinski narod, kakor tudi to, da je Slovenski planinski muzej nacionalnega pomena ne glede na to, da je enota Gornjesavskega muzeja Jesenice. Iskrena hvala vsem, ki ste ali še vedno z nami ustvarjate edinstven prostor, kjer združujemo kulturno dediščino s turistično ponudbo. Dobrodošli v Slovenskem planinskem muzeju."

Manca Čujež

-----------------------
Povezane novice:

Slovenski planinski muzej v Švici prejel ugledno nagrado kralja Alberta I.
Slovenskemu planinskemu muzeju nagrada kralja Alberta
100.000 obiskovalcev v Slovenskem planinskem muzeju
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12050 1. 4. 2020