PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 11. oktober 2017, ob 11.30 uri

Jesen … čas za gobe, kostanj in Polhograjce

Strmo in razgrapano Polhograjsko hribovje je prava gozdna oaza v obroču večjih in manjših mest. Prebivalcem Ljubljane, Medvod, Škofje Loke, Gorenje vasi, Horjula, Brezovice, Dobrove in Polhovega Gradca nudi pestro in domačiji najbližjo izbiro planinskih poti. Številni grebeni, vodnati grabni, bolj ali manj znani ali skriti vrhovi bodo obiskovalcem tega majhnega slovenskega pogorja zagotovo postregli z zanimivimi dogodivščinami.
Vse omenjeno vam ponudimo na planinskem zemljevidu Polhograjsko hribovje - 1 : 25 000 ter v priročnem, skoraj dobesedno žepnem, planinskem vodniku Polhograjsko hribovje.

Planinski zemljevid Polhograjsko hribovje - 1 : 25 000 zajema območje med Poljanami nad Škofjo Loko, Škofjo Loko in Medvodami na severu, Mednim, Toškim čelom in Dobrovo na vzhodu, Brezovico, Horjulom in Šentjoštom na jugu ter Žirovskim vrhom in Gorenjo vasjo na zahodu.

V omenjenem kvadratu boste našli raznovrstne in mirne gozdne planinske poti, ki poleti nudijo hladno senco v poletni vročini, pozimi pa sončne vrhove nad gosto dolinsko meglo. Razen Tošča in Pasje ravni se vrhovi držijo višin pod 1000 metri nadmorske višine, a kljub temu zagotavljajo precejšne število zanimivih in planinsko doživetih kilometrov.

Večina poti vodi na hišne vrhove večjih in manjših naselij, ki so med seboj praviloma povezani s številnimi planinskimi obhodnicami, saj območje prečijo Evropska pešpot E7, Polhograjska, Loška, Logaška in Šentjoška planinska pot ter Ljubljanska mladinska pot. Na zemljevidu so vse obhodnice jasno označene, podatke o skrbnikih, mestih z dnevniki in vodniki ter priznanjih za prehojeno pot pa boste našli na zadnji strani planinskega zemljevida Polhograjsko hribovje - 1 : 25 000 ter na spletni strani https://obhodnice.pzs.si/.

Poleg planinskih poti, dodobra opisanih v planinskem vodniku Polhograjsko hribovje, najdete na zemljevidu označene tudi železniške in avtobusne postaje. Pa seveda edini dve planinski koči z nekaj ostalimi gostinskimi objekti, posejanimi nad in v vaseh.


Na kratko: vabljeni v Polhograjce, v gozdni otok miru sredi betonskega obroča!


Bannerji_koledar_PZS_2018_03_reklama Medklic ... Planinski koledar 2018 je lahko že vaš! Od naše police do vaše stene ga loči le še vaše naročilo in prevzem, ter še slabi trije meseci. Celo leto si ga boste lahko ogledovali v zameno za 4,5 €. In imeli boste kaj videti ... slikovite avtorske fotografije vas bodo celo leto vabile v prelep slovenski gorski svet!

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=12088 25. 9. 2018