PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 15. oktober 2017, ob 14.30 uri

Z bronom na Kitajskem Janja Garnbret že skupna zmagovalka SP v težavnosti in kombinaciji

Športna plezalka Janja Garnbret je na predzadnji tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Xiamenu 15. oktobra osvojila bronasto medaljo in si tako že pred novembrsko sklepno tekmo v Kranju zagotovila skupno zmago SP 2017 tako v težavnosti kot v kombinaciji, kjer je dosegla rekordno število točk. Med najboljše se je s petim mestom vrnila Mina Markovič, Domen Škofic pa se je na Kitajskem uvrstil na 17. mesto.
Na predzadnji tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v kitajskem Xiamenu sta organizatorjem in tekmovalcem sive lase povzročala dež in veter, tako da so odpovedali ženski polfinale v težavnosti in je v finalu nastopilo vseh trinajst tekmovalk, ki so v kvalifikacijah obe smeri preplezale do vrha, med njimi tudi obe slovenski predstavnici.

Po zmagi na prvi tekmi kitajske turneje pred tednom dni si je Janja Garnbret (Šaleški AO) v Xiamenu priplezala bronasto medaljo, medtem ko je prvič letos slavila Belgijka Anak Vehoeven, z drugim mestom je svojo prvo medaljo v članski konkurenci osvojila 16-letna Američanka Ashima Shiraishi. "Tekma je bila zelo delikatna, nihče ni vedel, ali bo sploh izpeljana. Navsezadnje zaradi odpovedi polfinala, in ker nihče ni vedel, ali bo sploh možen finale, se sploh nisi več počutil, kot da si na tekmi, zato je bilo psihično kar naporno," je ocenila 18-letna športna plezalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki je v letošnjem svetovnem pokalu v težavnosti osvojila dve tretji mesti, sicer pa petkrat stopila na najvišjo stopničko - v Villarsu, Chamonixu, Brianconu, Edinburgu in Wujiangu.

Garnbretova si je tudi letos že pred sklepno tekmo, ki bo 11. in 12. novembra v Kranju, zagotovila skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti, medtem ko je bila v skupni balvanski razvrstitvi druga. Neulovljiva je v kombinaciji svetovnega pokala, kjer je spisala zgodovinski uspeh z rekordnim številom točk (1100), kar priča o njeni vsestranskosti in je odlična popotnica za olimpijske igre. "Ta sezona je bila najnapornejša od vseh, zato sem še toliko bolj vesela, da sem zdržala fizično in psihično celotno sezono in poleg tega mi je uspelo biti na stopničkah v skupnem seštevku tako v balvanih kot v težavnosti. Letos se pred začetkom sezone v težavnosti nisem ravno počutila v formi za težavnost, ampak sem bila psihično veliko trdnejša kot lani, sploh pa nisem pričakovala, da bom zmagala skupni seštevek že pred Kranjem, kjer se že veselim veliko bolj sproščenega plezanja. O kombinaciji med sezono nisem preveč razmišljala, sem pa zelo vesela, da sem zmagala, in to z rekordnim številom točk," se je kar smejalo Garnbretovi.

Isto višino (33+) kot Janja Garnbret in Jessica Pilz, na koncu četrta, je v finalu dosegla tudi Mina Markovič (ŠPK Plus), a za to porabila več časa, kar ji je prineslo peto mesto in po treh tekmah brez finala znova uvrstitev med najboljše. "S plezanjem v finalu in rezultatom sem zadovoljna, predvsem zaradi dogajanja na zadnjih tekmah. Plezanje v finalu je bilo sicer še daleč od res dobrega in s kar precej napakami, vendar vseeno dovolj za tretjo višino in peto mesto, kjer je odločal čas. Forma je na res visoki ravni, kar vem in kažem že vse leto v kvalifikacijah, čeprav rezultati morda govorijo drugače. Zadovoljna sem, da sem delček tega lahko pokazala na tej tekmi ter dobila vsaj malo okus starih občutkov in potrditev, da se lahko brez težav kosam z najboljšimi," je potegnila črto 29-letna tekmovalka iz Sežane, trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti (v letih 2011, 2012 in 2015), ki je v skupnem seštevku trenutno na sedmem mestu.

Brez finala je žal ostal slovenski plezalec Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), ki je v deževnem polfinalu dosegel 17. mesto, ostaja pa na četrtem mestu skupnega seštevka SP 2017 v težavnosti, kjer je lani zmagal. V Xiamenu sta bila prvo- in drugouvrščena Japonca Keiichiro Korenaga in Tomoa Narasaki, tretji pa Kitajec YuFei Pan.

"Tekma je bila kar naporna, saj jo je ves čas prekinjalo slabo vreme in do zadnjega nismo vedeli, kaj bo s polfinalom in finalom. Na koncu je sicer bilo za vse tekmovalce približno enako, vendar smo se zaradi situacije mogoče pustili malce preveč zmotiti. Z nastopom punc v kvalifikacijah, kjer sta obe preplezali obe smeri do vrha, in v finalu, kjer je sicer Mina naredila v srednjem delu malce preveč napak za piko na i, sem kar zadovoljen in verjamem, da bosta na zadnji tekmi v Kranju zadovoljili in navdušili tudi domače občinstvo. Domen je v kvalifikacijah v prvi smeri odplezal odlično in dosegel drugi rezultat, v drugi smeri pa je žal naredil napako. Polfinale je bil zanj psihično težek zaradi prej omenjenih razmer, na ključnem delu se je odločil za varnejšo kombinacijo gibov, kar pa se mu ni obrestovalo. Domen bo v Kranju šel na vse ali nič, kaj bo to prineslo, pa verjamem, da si pridete pogledat v živo," je (na)povedal selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, kot Janjin trener pa še dodal: "Zelo sem vesel, da je Janja ponovila uspeh preteklega leta in ponovno zmagala skupni seštevek v težavnosti in kombinaciji. Letos sva oba vložila res veliko dela in časa v sezono, se pripravljala tako na balvane kot težavnost in prav je, da sva bila za to rezultatsko poplačana. Janjina forma je letos definitivno na najvišji ravni do zdaj in upam, da nama tako uspe tudi v prihodnje."

Iskrene čestitke!

Manca Čujež

------------------------
Medijske objave:
Garnbretova s tretjim mestom na Kitajskem do skupne zmage (TV Slovenija)
18-letna Janja Garnbret najboljša plezalka sveta (TV Slovenija)
Janji Garnbret po tretjem mestu v Xiamenu skupna zmaga sezone (STA)

-------------------------
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12098 25. 6. 2024