PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 15. november 2017, ob 15. uri

Izdelek meseca - Plezalni vodnik Repov kot, Kamniška Bela

Med 15. novembrom in 15. decembrom 2017 smo za vas pripravili naslednji Izdelek meseca: plezalni vodnik Repov kot, Kamniška bela. V tem času lahko izdelek kupite s 50-odstotnim popustom.

Od doma v Kamniški Bistrici se nam odpre pogled na v nebo kipeče vrhove Kamniških gora - na zahodni strani se bohotijo vrhovi Kalške gore, Grintovca, Kogla, Štruce in Skute, Kaptanski greben zakriva pogled na Tursko goro, Brano in Planjavo, tik nad izvirom hladne Bistrice pa že slutimo strma pobočja Zeleniških špic, strmo pregrado, ki ločuje Repov kot od Kamniške Bele.

Zložna steza nas pripelje do tolmunov nad Slapom v Repovem kotu, kjer nas poleti čaka prijetna ohladitev, a nas tokrat bolj zanima vpadljiva in na prvi pogled zaradi silne strmine neprehodna južna stena Planjave skupaj z njeno jugovzhodno sosedo. Na nasprotni strani Repovega kota se v pobočja Zeleniških špic zajedajo številne grape, ki so plezalni cilj alpinistov predvsem pozimi.

Če nadaljujemo po dolini do njenega konca, t.j. Srebrnega sedla, se nam odpre veličasten razgled. Pod nami se odpira Kamniška Bistrica z Ljubljansko kotlino v ozadju, nad nami se pne greben proti vrhu Planjave. Alpinistično oko pa se ne more odlepiti od temnih in prepadnih sten, ki se dvigajo nad Korošico, Petkovimi njivami ter Šraj peski. Lučki Dedec, Vršiči in Vežica ponujajo zahtevno in lepo plezanje v za druge predele naših gora zavidljivi navpičnici in kakovostni skali. Vsaj kar se tiče izpostavljenosti lahko podobno trdimo tudi za severozahodno in severno steno mogočnega Rzenika - kakovost skale pa žal predstavlja diametralno nasprotje prej opisanim strminam.

Kot večina plezalnih vodnikov Planinske zveze Slovenije, se Plezalnni vodnik Repov kot, Kamniška Bela zaključi z zbirom zaledenelih slapov ter, tokrat le enega, plezališča, ki pa je za razliko od večine ostalih postavljeno v pravo gorsko okolje. Smeri, postavljene v prelepo gorsko okolje Kocbekovega doma na Korošici je navrtal Albin Simonič. Če prenočujete v koči so dostopi kratki in slikoviti, smeri pa vseh težavnosti od 3 do 7b+.

Dve tretjini zamrznjenih slapov (štiri) najdemo v Repovem kotu, preostanek pa v Kamniški Beli. Vsi slapovi spadajo med nižje (nekaj deset metrov), ki pa v kombinaciji z dostopom v Repov kot predstavljajo lepo celodnevno turo ali pa zgolj popoldansko raztegovanje mišic, če se podamo v Kamniško Belo.

PDF Kazalo vsebine 

CENA: V času od 15. novembra do 15. decembra 2017 lahko plezalni vodnik Repov kot, Kamniška Bela kupite po akcijski ceni s 50-odstotnim popustom: 14,95 €* (redna cena: 29,90 €).
*DDV je obračunan v ceni. Stroške poštnine plača naročnik.

Informacije in naročila:
 

planinska_zalozba_modra_stevilka

logo_planinska_zalozba

baner_spletna_trgovina_186x130

znak_spm_bela

https://www.pzs.si/novice.php?pid=12185 25. 1. 2022