PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 7. februar 2018, ob 15.30 uri

Alpski bojevniki v Švici ob slovenskem kulturnem prazniku

Tretjega februarja 2018 je Švicarski alpski muzej v Bernu gostil prijeten muzejski večer, namenjen predstavitvi izida nemškega prevoda knjige Alpine Warriors (Der Weg zur Spitze) avtorice Bernardette McDonald, ki jo v slovenskem prevodu poznamo pod naslovom Alpski bojevniki.
Prireditev, ki so jo organizirali Švicarski alpski muzej, veleposlaništvo RS v Švici, založba AS Verlag, Ustanova Avgusta Delavca in Planinska zveza Slovenije, je bila namenjena tudi počastitvi slovenskega kulturnega praznika, zato so se je udeležili tudi številni slovenski rojaki, ki živijo v Švici.

alpski_bojevniki_svica_kos_foto_miro_erzen
Dogodek so v Bernu organizirali Švicarski alpski muzej, veleposlaništvo RS v Švici, založba AS Verlag, Ustanova Avgusta Delavca in Planinska zveza Slovenije. (foto Miro Eržen)

V uvodu je direktor Švicarskega alpskega muzeja Beat Hachler pozdravil vse zbrane in izrazil zadovoljstvo, da imajo ob izvodu nemškega prevoda knjige Alpski bojevniki tudi v Švici možnost spoznati velike dosežke slovenskega alpinizma. Veleposlanica Republike Slovenije v Švici Marta Kos Marko je v svojem nagovoru še posebej izpostavila pomen jezika in kulture v zgodovini slovenskega naroda kot enega izmed temeljev, na katerem smo Slovenci obstali in previharili tudi težke čase, ter seveda spomnila na vedno aktualna sporočila Prešernove Zdravljice. Podpredsednik PZS Miro Eržen se je v imenu Ustanove Avgusta Delavca in Planinske zveze Slovenije zahvalil vsem soorganizatorjem, ki so sodelovali pri pripravi predstavitve knjige, in poudaril prispevek slovenskega vrhunskega alpinizma k zakladnici svetovnih alpinističnih dosežkov pa tudi k razvoju nacionalne samozavesti.

alpski_bojevniki_svica_prezelj_novak_foto_miro_erzen
Predstavitev knjige Alpski bojevniki in slovenskega vrhunskega alpinizma sta dopolnila Marko Prezelj in Urban Novak. (foto Miro Eržen)

Osrednji del večera je bil namenjen zgodovinskemu pregledu razvoja slovenskega vrhunskega alpinizma, ki ga je v skladu s tem, kot je opisan v knjigi, predstavil prevajalec Robert Steiner. Predstavitev sta v sproščenem pogovoru dopolnila naša vrhunska alpinista Marko Prezelj in Urban Novak, ki sta bila zaradi svojih alpinističnih dosežkov deležna še posebne pozornosti. V sproščenem pogovoru po sami predstavitvi smo udeleženci ugotovili, da obstajajo številne možnosti, kako planinstvo in še posebej alpinizem izkoristiti za še večjo medsebojno prepoznavnost obeh dežel.

Miro Eržen
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12364 12. 8. 2020