PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 7. marec 2018, ob 8.30 uri

Po nagelj na Goro Oljko

Gorski stražarji in varuhi gorske narave Savinjskega MDO PD so se tretje leto zapored pridružili tradicionalnemu izletu PD Polzela Po nagelj na Goro Oljko, ki je v soboto pred 8. marcem, mednarodnim dnevom žena.
Začeli so v Polzeli in se v svežem snegu mimo rojstne hiše pesnice Neže Maurer povzpeli do planinskega doma na Gori Oljki.

Letošnji pohod je bil povsem drugačen od prvih dveh. Pretekli leti so občudovali prebujajočo se naravo in spoznavali prve znanilce pomladi, predvsem za območje značilni pasji zob, letos pa belino preko noči zapadlega snega, ki je pokrajino odel v mir in spokojnost. Temu primerno so se tudi obnašali; čim manj hrupa, da bi ne vznemirjali živali v gozdu, ki morajo pozimi varčevati z energijo.

Pred domom so vse udeleženke izleta, štirinajst jih je bilo, prejele v dar iz papirja narejen nagelj. Nekatere so si izprosile tudi dodatnega, ker so res lepi. V sobi gorske straže v domu so si naravovarstveniki najprej "privezali dušico" in nato prisluhnili smelim načrtom odbora za varstvo gorske narave za letošnje leto. Ko so nahranili dušo in telo, so se pod vodstvom vodnikov PD Polzela varno vrnili na izhodišče.

Izleta se je udeležilo 26 stražarjev in varuhov iz 8 društev SMDO. Sicer je bilo udeležencev manj kot prejšnji leti, vendar glede na snežne razmere več od pričakovanj organizatorja. Med udeleženci je bila tudi glavnina tečajnikov letošnjega tečaja za gorsko stražo v SMDO, kar je seveda razveseljivo.

Marijan Denša
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12440 19. 9. 2020