PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 22. marec 2018, ob 9. uri

Komisija za alpinizem PZS z novim vodstvom

20. marca 2018 je v novih prostorih Planinske zveze Slovenije v Ljubljani potekal vsakoletni redni zbor načelnikov Komisije za alpinizem PZS, na katerem je bilo izvoljeno novo vodstvo komisije pod načelništvom Petra Bajca, dosedanji načelnik Miha Habjan pa je prejel srebrni častni znak PZS.
Poleg ustaljenih vsebinskih in finančnih poročil in načrtov za leto 2018 je bil na zboru predstavljen projekt Erasmus+ Sport, ki poteka v okviru PZS in na katerem sodelujejo posamezni člani SMAR in perspektivni alpinisti. Zadnji plezalni teden Plezanje za vse je potekal v Sloveniji, v Planici. Izpostavila se je problematika zavarovanja strokovnih kadrov in predvsem alpinistov, ki sodelujejo pri različnih aktivnostih v alpinističnih kolektivih in katere lahko posamezna društva zavarujejo za primer odgovornosti.

Poleg načelnikov odsekov in klubov so se zbora udeležili predsednik PZS Bojan Rotovnik, Jože Rovan kot kandidat za novega predsednika PZS in Kazimir Drašlar, vodja Odbora alpinistov veteranov.

Bojan Rotovnik je strnil svoje misli in izpostavil 125. obletnico Planinske zveze Slovenije, ki se ji je kmalu po ustanovitvi pridružil alpinizem. Novi prostori PZS so nova pridobitev, ki omogočajo odlično delo in odpirajo številne možnosti za planinske dogodke. Kot predsednik PZS večkrat prejema čestitke o uspehih alpinizma in jih zdaj prenaša na vse.

ka_zbor_2018_pzs_foto_matjaz_serkezi
Dosedanjega načelnika Komisije za alpinizem PZS Miho Habjana je nasledil Peter Bajec (foto Matjaž Šerkezi)

Urejanje slovenskih plezališč je projekt Planinske zveze Slovenije in s tem je bil ustanovljen Projekt OSP. Vedno pogosteje se srečujemo z administrativnim delom urejanja plezališč (prostor, dovoljenja ...). Skupaj s KA in KŠP je bilo dogovorjeno, da se bodo pripravila priporočila za urejanje plezališč, ki bodo v pomoč in usmeritev vsem, ki se ukvarjajo s plezališči.

Status alpinizma znotraj športa, kar ni vsem poznano, je ves čas pod drobnogledom. Alpinizem nima tekmovalnega sistema in je specifika, ki jo je treba ves čas zagovarjati in upravičevati skozi sistemske dokumente na področju športa. Umestitev alpinizma med športe je predvsem pomembna z vidika sofinanciranja tako na državni kot lokalni ravni.

Alpinisti se morajo skupaj truditi za prepoznavnost športa in seveda zahvala vsem alpinističnim kolektivom za razvoj in promocijo alpinizma.

Ker je Miha Habjan kot načelnik končal svoj mandat, se mu je predsednik Bojan Rotovnik zahvalil in mu podelil srebrni častni znak PZS, pri tem pa poudaril predvsem njegov prispevek in zaslugo pri vzpostavitvi SMAR, kar ni bilo lahko delo.

Na zboru je bilo izvoljeno tudi novo vodstvo IO Komisije za alpinizem. Načelništvo je prevzel Peter Bajec (AO PD Železničar). Pri vodenju slovenskega alpinizma pa mu bodo pomagali namestnik načelnika Oto Žan (PD Radovljica) ter člani Miha Habjan (Akademsko planinsko društvo Ljubljana), Jasna Pečjak (PD Domžale), Nejc Pozvek (Posavski alpinistični klub), Blaž Navršnik (PD TAM), Matic Košir (PD Jesenice) in Alen Marinović (Šaleški alpinistični odsek Velenje), vodja usposabljanj.

Matjaž Šerkezi
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12475 29. 3. 2020