PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 28. marec 2018, ob 8.45 uri

Zadnja tekma za slovenski pokal v turnem smučanju: Okrešelj 2018 in zaključek pokala

Tekma, 23. Memorial celjskih reševalcev na Okrešlju, je 25. marca potekala v objemu prelepih skalnih vrhov, strmih snežnih pobočjih z meglo v sredinskem delu trase in vročim soncem na Savinjskem sedlu. Celjski reševalci so v snežno površino vrezali špuro, ki je bila kot šolski primer, kako se pripravi proga za tovrstna tekmovanja. Najatraktivnejši so bili spusti, ki so vsakemu tekmovalcu ponudili preskus tehničnega znanja, vzdržljivosti, akrobatskih sposobnosti in redko uporabljenega besednjaka ob spektakularnih padcih.
Lepšega zaključka slovenskega pokala 2018 si ne bi mogli želeti. Tekma je štela tudi za državno prvenstvo v parih. Državni prvaki so postali: Tine Habjan in Luka Strupi med mladinci, Špela Zupan in Katarina Pritržnik med članicami, Luka Mihelič in Matjaž Mikloša med člani ter Franc Zadnikar in Milan Šenk med veterani.

Zmagovalci slovenskega pokala 2018 po kategorijah so: Tine Habjan – mladinci, Špela Zupan – članice, Nejc Kuhar – člani in Milan Šenk – veterani (več v prilogi).
PDF Slovenski pokal v tekmovalnem turnem smučanju 2018 - točkovanje (606,59 KB)

Pomerili so se v petih tekmah, za pokal so štele štiri najboljše uvrstitve. Tekme so potekale na Jezerskem, Završnici, Zelenici in Okrešlju. Prvi trije v vsaki kategoriji so prejeli priznanja in knjižne nagrade Komisije za gorske športe Planinske zveze Slovenije.

Poglejmo še udeležbo na tekmovanjih. Na tekmah je skupaj nastopilo sedem tekmovalk in 57 tekmovalcev. Turnosmučarsko tekmovanje zahteva smučanje v vseh snežnih razmerav v gorskem svetu, trden in hiter korak na smučeh, peš ali v derezah. Za dober končni rezultat so potrebne številne ure treninga in tudi nekaj sreče v kombinaciji z lastnimi sposobnostmi, tehnično opremo, sotekmovalci in naravnimi pogoji.

Hvala vsem organizatorjem tekem, hvala vsem darovalcem nagrad in seveda hvala vsem tekmovalkam in tekmovalcem, ki ste zbrali pogum za tekmovanje v eni najtežjih in najkompleksnejših športnih zvrsti nasploh.

Pod črto!
Tekmovalno turno smučanje v Sloveniji bo imelo v prihodnost vedno več odličnih tekmovalk in tekmovalcev. To je neustavljiv proces, hitrost razvoja katerega je odvisna od vseh, ki so zraven, in splošne naklonjenosti temu športu v Sloveniji.

Za KGŠ PZS: Milan Šenk
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12490 25. 1. 2022