PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 18. april 2018, ob 8.45 uri

Invalidi v gorah – še eno uspešno izvedeno usposabljanje

Na usposabljanju je bilo 18 radovednih slušateljev ter 11 predavateljev z voljo do širjenja in predajanja znanja. Tako je med 13. in 15. aprilom 2018, na Uštah nad Moravčami, potekal pretok informacij teoretično, praktično in življenjsko.
Da smo lahko omogočili čimbolj prijetno učno okolje smo se najprej predstavili in povedali naša pričakovanja. Temu je sledila uvodna predstavitev sveta invalidov z Majo Kuzma, ki je povedal svoje izkušnje, dosežke, nerodne situacije in napotke kako vzpostaviti čim boljšo komunikacijo z gluhimi - s počasnejšim govorom, brez kriljenja z rokami in s primernim tonom.

pzs_opp_usposabljanje_april_2018_arhiv_pzs__2_

Kako rokovati z invalidskim vozičkom in česa vsekakor ne smemo početi nam je povedala Irena Lamovec. Ko se ustavimo najprej preverimo ali je voziček zavrt, ali je izključen motor pri električnem pogonu, itd. Šele potem se lahko oddaljimo od vozička ali pa brezskrbno stojimo zraven.
Čas, ki smo ga namenili ADHD temi je kljub hitremu pretoku informacij s 140 besedami na minuto bil prekratek. Dejan Sotirov je doživeto in z uporabnimi primeri nazorno približal svet hitrih mislecev.
Razumevanje in pozornost na lastno zaznanje nam je v pomoč tudi, ko le lotimo strategij dela z invalidi o katerih smo veliko izvedeli od Tjaše Filiščič.
Jutro nam je osvežila Rozala Arko z znanji o tem, kaj storiti, ko ne gre vse po naših načrtih. Ohranimo mirno kri. Povedala nam je, kaj lahko naredimo sami in če posumimo, da gre za življenjsko nevarno situacijo kličemo 112. Če je le možno lahko naredimo veliko s predhodno informiranostjo o zdravstvenem stanju, s čimer se že v naprej poučimo o ukrepih. Ugibanje o stanju pohodnika nam je tako prihranjeno.

pzs_opp_usposabljanje_april_2018_arhiv_pzs__3_

Psihologija je tema, ki v nas prebuja radovednost. Tina Jeromen nam je povedala, da je ključ dobre komunikacije poslušanje.
V kakšni poplavi impulzov se pogosto znajdejo osebe z avtizmom nam je orisala Zdenka Virant in da so spremembe nekaj, na kar je treba posameznike zelo postopno privaditi.
Kaj pomeni ne slišati smo izvedeli od Darje Pajk in tudi odgovor na vprašanje ali s polževim vsadkom osebe slišijo vse. »Slišijo več, a ne vsega« je bil odgovor.
Razliko med duševno boleznijo in motnjo v duševnem zdravju nam je ponazoril Juček Nowakk. Osebe z motnjo v duševnem razvoju so zdrave v koliko jih ne ujame gripa ali pa katera druga bolezen.

Preizkusili smo kako je ne videti in zaznavati le sence v poznem popoldnevu in občutiti ne sigurnost, brez predstave v katerem delu dvorišča smo razumeli pomen opisov in razlag sveta, ki nas obdaja.
Zelo smo se razveselili obiska številčne delegacije hrvaških planincev, njihove zagnanosti in navdušenja nad planinci invalidi. S svojo voljo in kondicijo so jim dojemanje invalidov/OPP sami postavili na glavo, da niso samo slepi in gluhi tisti, ki se podajajo na in zmorejo. Vsak lahko osvoji svoj cilj, četudi je na invalidskem vozičku ali pa svet dojema na zelo svojstven način. Obisk je bil zelo prisrčen in z iskrenimi stiski rok in dogovorom, da bomo skupaj raziskovali pot invalidov/OPP v gore in svoje dosežke delili med seboj.

pzs_opp_usposabljanje_april_2018_arhiv_pzs__6_

Zadnji dan smo najprej s soncem skritim za oblake pričeli pohod. Skupaj smo se podali na pohod in glede na zmožnosti in telesno pripravljenost ubrali tri različne poti. Prvi so se odcepili na križišču proti Sv. Florjanu, v skupini je bila tudi oseba na invalidskem vozičku, drugi so dosegli Pivkelj in se po isti poti vrnili nazaj. Tretji so zaokrožili čez GEOSS nazaj do Ušt. Na pohodu nas je bilo kar 46.

Ponosni smo na izvedeno usposabljanje, inkluzijski pohod ter na navdušnje in žareče obraze pohodnikov.

P.S.: Letos bosta organizirani še dve podobni usposabljanji. Prvo med 22. in 24. junijem ter drugo med 7. in 9. septembrom 2018.

pasica_planinstvo_za_invalide

https://www.pzs.si/novice.php?pid=12528 12. 7. 2024