PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 30. april 2018, ob 9. uri

Z igro do spoznavanja živalskega in rastlinskega sveta naših gora

SPAR Slovenija se letos s svojo dobrodelno noto obrača k naravi in ozaveščanju družin o ogroženih živalskih in rastlinskih vrstah slovenskega gorskega sveta. V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije so za najmlajše pripravili zabavne, a hkrati poučne vsebine, ki bodo na voljo obiskovalcem družinam prijaznih planinskih koč.
Pomlad naznanja številčnejši obisk gora, zato je širjenje znanja o gorskem svetu in planinskem bontonu ključno za odgovoren odnos obiskovalcev gora do narave. V sodelovanju s Komisijo za varstvo gorske narave Planinske zveze Slovenije je SPAR Slovenija pripravil poseben projekt, ki že najmlajše pouči o pomenu varovanja čudovitega planinskega okolja.

Izšla je posebna pobarvanka za otroke Gorska pustolovščina, ki poleg zabavnih vsebin vključuje poučni del o nekaterih ogroženih živalskih in rastlinskih vrstah ter pravilnem obnašanju v gorah. Pobarvanke in seveda barvice so na voljo v družinam prijaznih planinskih kočah po Sloveniji, da si najmlajši obiskovalci lahko ob obisku koče krajšajo čas in hkrati izvedo nekaj novega.

gorska_pustolovscina_planina_foto_manca_cujez

Poleg pobarvanke bo otroke na izbranih planinskih kočah pričakala tudi lesena igralna mizica, kjer bodo prek enostavnih družabnih iger prav tako spoznavali ogrožene rastlinske in živalske vrste slovenskih gora. Igralne mizice so v duhu družbeno odgovornega delovanja za SPAR Slovenija izdelali varovanci Centra za varstvo in delo Golovec.

Za podporo dejavnosti, ki jih za varovanje gorske narave izvaja Komisija za varstvo gorske narave Planinske zveze Slovenija, bo SPAR Slovenija namenil še posebno donacijo. Sredstva bodo v celoti namenjena usposabljanju za varuhe gorske narave, ki na lokalni ravni po vsej Sloveniji prenašajo svoja znanja mladim, članom planinskih organizacij in ostalim obiskovalcem gora ter pripravljajo najrazličnejše aktivnosti z namenom ohranjanja in varovanja gorske narave.

Obiskovanje gora tudi v Sloveniji postaja vse popularnejše, večje število obiskovalcev seveda vpliva tudi na občutljivo naravo gorskega sveta, zato je ozaveščanje o vplivu planinarjenja in skrbnem odnosu do gorskega okolja vse pomembnejše.

https://www.pzs.si/novice.php?pid=12534 26. 9. 2021