PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 13. junij 2018, ob 21.20 uri

V Turbulenci o ljubezni Slovencev do gora

Oddaja Turbulenca na Televiziji Slovenija se je 13. junija posvetila ljubezni Slovencev do gora. Gostje Milice Prešeren so bili podpredsednik PZS Martin Šolar, zgodovinar Peter Mikša in planinka Jelena Justin.
Če človek živi ob morju, ga to s svojo prisotnostjo zagotovo zaznamuje za vse življenje. Prav tako pa na ljudi na različne načine vpliva življenje pod gorami ali v njihovi bližini. Za nekatere to pomeni nenehno zahajanje v gorski svet, drugim zadošča že pogled na vrhove gora. Zagotovo je odnos Slovencev do gora zelo intenziven in značilen za ta mali narod.

O gorah, ki združujejo in so del slovenske narodne identitete, je voditeljica Milica Prešeren z različnih zornih kotov razmišljala v družbi gostov: podpredsednika Planinske zveze Slovenije Martina Šolarja, zgodovinarja Petra Mikše in strastne planinke Jelene Justin. Svoje doživljanje gora in družinskega planinstva je v prispevku predstavil založnik Rudi Zaman, pogled na Triglav smo spoznali skozi besede akademika Matjaža Kmecla, doživljanje gora s čopičem v rokah pa skozi oči slikarja Franca Novinca.

Zanimivo oddajo si lahko ogledate v spletnem arhivu na tej povezavi.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12652 5. 7. 2022