PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 11. julij 2018, ob 9.30 uri

Prvič po novi jubilejni poti Po sledeh prvopristopnikov na Triglav

Turizem Bohinj je v sodelovanju s Planinskim društvom Srednja vas v Bohinju in Planinskim društvom Bohinjska Bistrica in Planinsko zvezo Slovenije ob 240-letnici prvega pristopa na Triglav zasnoval tako imenovano jubilejno pot na Triglav, ki nosi ime »Po sledeh prvopristopnikov«.
V petek 6. in v soboto, 7. julija 2018, je bil organiziran voden pohod v spremstvu ustrezno usposobljenih vodnikov PZS in gorskih reševalcev.

Pot je vodila z vasi Savica na višini samo 513 m (rojstni kraj enega od prvopristopnikov Štefana Rožiča) preko Senožeti v Zgornjo Bohinjsko dolino, v Srednjo vas. Od tam smo se povzpeli na Uskovnico in dalje na planino Konjščica. Nekaj ploh nas ni preplašilo, popoldan pa se je vreme izboljšalo in bilo za dolg pohod, ki smo ga po 8 urah hoje končali na Vodnikovem domu, zelo prijetno.

pzs_240_let_vzpona_triglav_vir_organizator__1_

Kot prvopristopniki je tudi naša skupina prenočevala na Velem polju. Na Vodnikovi koči se nam je pridružilo še 8 devetošolcev iz OŠ Dr. Janeza Mencingerja v Bohinjski Bistrici, ki so možnost udeležbe na pohodu dobili kot nagrado za devetletno zvesto sodelovanje v planinskem krožku na domači šoli.

pzs_240_let_vzpona_triglav_vir_organizator__5_

Drugi dan smo se povzpeli na Kredarico, potem na grebenu kljubovali močnemu vetru in množici obiskovalcev Triglava. Vseh 29 udeležencev je doseglo vrh ter sestopilo na Planiko ter nazaj na Velo polje. Čakal nas je še dolg in strm sestop po malo obiskani poti skozi divjino Triglavskega narodnega parka skozi Jurjevčevo vrtačo in planino Spodnja Grintovca v zatrep doline Voje. Strm sestop je bil končan, nas pa sta čakali še zadnji dve uri pohoda do Zoisove graščine v stari Fužine vse do spomenika Štirim srčnim možem v Ribčevem Lazu, kjer so nas ob priložnostni slovesnosti pričakali s fanfarami. V dveh dneh smo hodili skoraj 22 ur in naredili skupaj 2.700 m vzpona in prav toliko spusta.

Martin Šolar
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12704 30. 3. 2020