PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 11. avgust 2018, ob 20. uri

Alpinistična odprava Choktoi 2018 z novo smerjo v Latoku 1

Alpinistična odprava Choktoi 2018, ki jo sestavlja slovensko-britanska naveza Aleš Česen, Luka Stražar in Tom Livingstone, je v Karakorum odpotovala 6. julija, vrača pa se predvidoma 19. avgusta. Njihov cilj je vzpon po novi smeri na sedemtisočak Latok 1 v območju severnega stebra.
Člani odprave: vodja Aleš Česen (Alpski gorniški klub), člana Luka Stražar (Akademski AO) in Tom Livingstone (Velika Britanija).
Trajanje odprave: od 6. julija do 19. avgusta 2018.
Območje: Karakorum, Pakistan.
Cilj: Latok 1 (7145 m) po novi smeri v območju severnega stebra.

SPOROČILA

Nedelja, 22. julij 2018
Pozdrav iz Pakistana! Včeraj smo se vrnili z aklimatizacijskega vzpona na Baintha Kabato (6290 m). Vreme je za zdaj dobro z visokimi temperaturami, zaradi katerih smo večino plezanja opravili zvečer ali ponoči. Vsi, vključno s kuharjema in bazno mišjo, se počutimo v redu! Lp, Aleš, Tom, Luka.

Sobota, 11. avgust 2018
Aleš, Tom in Luka smo se pred nekaj urami vrnili v bazo, preplezali smo novo smer v severnem ostenju in prišli na vrh Latoka 1. Sledi ... spanje.

Iskrene čestitke!

* Podrobnosti o odpravi sledijo, ko se alpinisti vrnejo v Slovenijo.

Več: Česen in Stražar na sedemtisočaku Latoku spisala zgodovino (MMC RTV Slovenija, Gregor Valenčič)
Slovenca Aleš Česen in Luka Stražar ter Britanec Tom Livingstone so šele drugi v zgodovini, ki so osvojili vrh Latoka, in prvi, ki so na 7145 metrov visoki pakistanski vrh priplezali s severne strani.

------------------------
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12727 5. 6. 2020