PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 30. julij 2018, ob 9. uri

Nejc Kuhar in Mojca Koligar kralj in kraljica Grintovca

V nedeljo, 29. julija 2018, so vse poti gorskih tekačev vodile na - Grintovec, že 19. prizorišče najslovitejšega slovenskega gorskega teka. Kralj Grintovca je znova postal Nejc Kuhar, tesno mu je sledil Luka Mihelič, oba sta člana slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju, kraljica pa novinka Mojca Koligar.
Nejc Kuhar, mojster vertikal kilometrov, kralj Triglava, nekdanji domačin iz sosednje doline Kokre, je slovenski rekorder teka na najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp s časom pod magično mejo uro in dvajset minut. V letu, ko tekmovanje ni štelo za svetovni pokal in zato mednarodna konkurenca ni bila tako izborna, je bil v vlogi prvega favorita in jo je iz Kamniške Bistrice do vrha Grintovca (2558 m) opravičil s časom 1,25:33. V soparnem vremenu mu je najbolj tesno sledil Luka Mihelič, tretje mesto pa je pritekel državni prvak Timotej Bečan. Pod mejo ure in pol je tekel le še Gašper Bregar. Simonu Aliču to že ni več uspelo. Na večni lestvici najhitrejših tekov (osebnih rekordov) se je Mihelič s 64. povzpel na 38. mesto.

Mojca Koligar je kljub dokaj zahtevnim pogojem tekla pod magično mejo ure in štirideset minut, čeprav je bil zanjo to prvi tekmovalni izziv na Grintovcu. Doslej je to uspelo le šestim tekačicam v vsej dolgi zgodovini teka. Izmed Slovenk le Mateji Kosovelj in Ines Hižar. Barbaro Trunkelj, lansko zmagovalko Planice 400, je prehitela že v spodnjem delu. Tretjega mesta se je veselila tekačica iz hrvaške Istre Barbara Belušić, četrtega Tina Klinar in petega zmagovalka izpred treh let Karmen Klančnik Pobežin, komaj pet mesecev po rojstvu hčerke.>>> Prispevek na TV Slovenija si lahko ogledate na tej povezavi.

-----------------------
Povezani novici:
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12740 25. 1. 2022