PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 5. september 2018, ob 14. uri

Aljažev stolp začasno zapušča vrh Triglava

Aljažev stolp prvič v zgodovini, odkar ga je tja pred 123 leti postavil Jakob Aljaž, zaradi vzdrževalnih - restavratorskih posegov, ki bodo zagotovili njegovo ohranitev tudi v prihodnje, za kratek čas zapušča vrh Triglava.
Aljažev stolp, spomenik državnega pomena (EŠD 5531) ter eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih narodnih simbolov, bo deležen celovite prenove.

Stolp je 123 let kljuboval zahtevnim vremenskim razmeram in preživel težke zgodovinske preizkušnje; nenazadnje pa je tudi neprimerno vedenje vse številčnejših obiskovalcev botrovalo nujnosti prenovitvenih posegov. Te je po današnjih konservatorskih standardih mogoče izvesti le v ustreznih delavnicah.

Predvidoma v petek, 7. septembra 2018, v dopoldanskih urah bo Aljažev stolp s helikopterskim prevozom prepeljan z vrha Triglava v dolino. V času pred odvozom stolpa bodo na vrhu Triglava potekla pripravljalna dela, zato bo dostop do stolpa omejen. Za red bodo skrbeli predstavniki Planinske zveze Slovenije, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) ter Gorska reševalna služba Mojstrana. Prosimo, upoštevajte njihova navodila, da bodo dela lahko izvedena kvalitetno in varno.

Prenova bo trajala predvidoma do konca septembra 2018, ko bo Aljažev stolp vrnjen na svoje izvorno mesto.

Aktualne informacije bodo ažurno objavljene na spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije >>> www.zvkds.si/sl.

aljazev_stolp_zvkds
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12815 13. 4. 2021