PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 7. september 2018, ob 9.10 uri

Mladi planinci SMDO izpod Pece na radijskih valovih

Pod krovom Savinjskega meddruštvenega odbora PD že 35 let potekajo poletni tabori mladih planincev in letošnje poletje je njihov planinski dom postala Podpeca. Skupaj s šolskim letom so se začeli tudi planinski krožki, a še vedno je lepo obuditi spomine na nedavni teden pod platneno streho. Novinarji Radia Slovenija so obiskali kar tri izmene taborov in reportažam lahko prisluhnete v radijskem arhivu.
Mladi planinci so letošnje poletje preživljali na planinskih taborih v Podpeci na Koroškem, kjer so osvajali bližnje vrhove, se učili planinske kulture v gorah, predvsem pa se družili v naravi. V Podpeci se je letos zvrstilo na desetine mladih planincev iz društev Savinjskega meddruštvenega odbora, koroška novinarka Radia Slovenija Metka Pirc pa je obiskala skupino iz Planinskega društva Celje Matica, ki je bila tam julija. Zanimanje za planinske tabore je izjemno, vsa razpoložljiva mesta so zapolnili že spomladi. >>> Prisluhnite: Planinci v deželi kralja Matjaža.

planinski_tabor_podpeca_foto_prvi
Planinski podmladek PD Celje Matica v kraljestvu kralja Matjaža (foto 1. program Radia Slovenija)

Teden dni trajajoč planinski tabor je za mlade iz planinskih društev Sloga Rogatec, Boč Kostrivnica in Zagorje ob Savi zdaj že zelo dolga tradicija, ki iz leta v leto poskrbi, da počitniški teden mine tudi v znamenju sobivanja z naravo ter raziskovanja pogosto neznanih krajev. Letos je tabor potekal v Podpeci, med njihovim bivanjem na Koroškem jih je z novinarskim mikrofonom obiskal Danijel Poslek. Hitro so mladi dokazali, da so z mikrofonom na “ti” in tako je steklo opisovanje dogodivščin, izzivov in prijetnega druženja. >>> Prisluhnite: Mladi planinci v objemu Pece.

tabor_pd_slivnica_pri_celju
Slivniški, drameljski in vitanjski mladi planinci na taboru v Podpeci (foto arhiv PD Slivnica pri Celju)

Novinar 1. programa Radia Slovenija Aleš Ogrin se je avgusta družil s podmladkom Planinskega društva Slivnica pri Celju in z njimi obujal spomine na planinski tabor, ki so ga skupaj s planinskima društvoma iz Dramelj in Vitanja organizirali v kraju Podpeca, od koder je tudi naša smučarska zvezda Tina Maze. A menda je tam v času tabora 43 mladih planink in planincev in 27 članov vodstva ni srečalo. So pa zato pridobili ogromno novih planinskih znanj, obiskali kar nekaj koroških vrhov, predvsem pa je pomembno, da so stkali cel kup novih prijateljstev. V oddaji Hudo boste izvedeli, kam vse so se radijski sogovorniki Anej, Nejc, Nina in Zala ter člana vodstva tabora planinska vodnica Nina Gradič Planko in mladinski voditelj Gašper Škornik odpravili, kaj ima skupnega s taborom pesmica Škrjančki ob spremljavi harmonike in kaj je gojzertanc. Seveda pa še kup drugih zanimivost, ki so se zgodile pod 2125 metrov visoko goro Peco. >>> Prisluhnite: En teden na planinskem taboru.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12821 19. 10. 2021