PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 13. september 2018, ob 8.30 uri

Vabljeni k ogledu razstave Korajža je ženskega spola

V petek, 7. septembra 2018, je bila v Slovenskem planinskem muzeju odprta razstavo z naslovom Korajža je ženskega spola. Govori o dvajsetih najuspešnejših alpinistkah Planinske zveze Slovenije, članicah prvih ženskih odprav iz osemdesetih, izjemnih ženskih navezah in posameznicah.
Odprtje razstave Korajža je ženskega spola je vodil Jure K. Čokl, med občinstvom pa so bile tudi alpinistke, ki so tvorile oz. še tvorijo slovensko žensko alpinistično zgodovino: Danica Blažina, Ines Božič Skok, Staza Černič, Anastasija Davidova, Nevenka Dolenc, Tanja Grmovšek, Lidija Hozak, Tjaša Jelovčan, Monika Kambič, Vlasta Kunaver, Maja Lobnik, Irena Mrak, Marija Štremfelj, Mojca Švajger, Aleksandra Voglar, Sanja Vranac in Mira Zorič. Mednje sodijo tudi Martina Čufar Potard, Betka Galičič in Tina Di Batista, ki se zaradi obveznosti niso udeležile odprtja razstave.

Danica Blažina je s kratkim osebnim nagovorom odprla razstavo, zbrane pa je nagovorila tudi podpredsednica Planinske zveze Slovenije in tvorka slovenske ženske alpinistične zgodovine Irena Mrak.

korajza_je_zenskega_spola_otvoritev

Vzroke za postavitev in koncept razstave Korajža je ženskega spola je osvetlila direktorica Slovenskega planinskega muzeja Irena Lačen Benedičič, zbrane pa so pozdravili še direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik in slavnostna govornica Marianni Elmi, generalnega sekretarja Alpske konvencije.

Saša Mesec, avtorica razstave, je v nadaljevanju večera predstavila razstavo Korajža je ženskega spola, ki osvetljuje slovenski ženski alpinizem. Trideset panojev z več kot petdesetimi muzejskimi in osebnimi predmeti ter številnimi fotografijami so sooblikovali še mentorica Irena Lačen Benedičič, recenzent dr. Peter Mikša, oblikovalka Barbara Bogataj Kokalj, lektorica Katja Žvan in prevajalec Gregor Timothy Čeh. Pomagali so še Franci Savenc, Katarina Ropret, Jure K. Čokl, Danilo Cedilnik - Den in sodelavci Slovenskega planinskega muzeja.

Po ogledu razstave Korajža je ženskega spola, se je zbrana množica ob dobrotah lokalnih podeželskih žena in glasbeni spremljavi harfistke Leto Križanič Žorž, osvežila z Laškim pivom, ki se je predstavilo s sloganom »Na legende«.

V zahvalo za sodelovanje so alpinistke prejele spominski klin z napisom Korajža je ženskega spola. Z njimi pa se boste lahko do konca aprila 2019, vsak prvi petek v mesecu, srečevali na osebnih vodenjih in muzejskih večerih.

Postavitev razstave sta podprli Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za okolje in prostor.

Po zapisu Slovenskega planinskega muzeja povzel Matej Ogorevc

https://www.pzs.si/novice.php?pid=12840 19. 3. 2019