PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 15. september 2018, ob 16.10 uri

Vezonik v finalu SP Innsbruck 2018 v balvanih, Kruder osmi

Gregor Vezonik si je z odličnim plezanjem in tretjim mestom polfinala priboril vstopnico za sklepno dejanje svetovnega prvenstva v balvanskem plezanju, ki se je za las izmuznilo drugemu slovenskemu polfinalistu Jerneju Kruderju, na koncu osmem v močni svetovni konkurenci.
Gregor Vezonik (AK Ravne) si je z vsemi štirimi vrhovi in tretjim mestom polfinala v Innsbrucku prepričljivo priplezal balvanski finale svetovnega prvenstva. "Postavljavci so nas presenetili z malce lažjo rundo, saj so bile kvalifikacije res težke. V izolacijski coni sem bil kar malce nervozen, nisem se počutil najbolje. Zadovoljen sem s tem, kar mi je uspelo. Ker so bili lažji balvani, sem zadovoljen, da sem splezal vse štiri, kar je najpomembneje, saj je konkurenca zadnja leta res močna," je po polfinalu vtise strnil 23-letni Ravenčan, zmagovalec zadnje tekme svetovnega pokala 2018 v balvanih, sicer pa peti v skupnem seštevku SP, ki bo zvečer nastopil v svojem prvem finalu svetovnega prvenstva: "Za finale si ne bi upal nič napovedati, verjamem pa, da se lahko zgodi kar koli."

innsbruck_balvani_vezonik_polfinale_foto_luka_fonda
Gregor Vezonik v svoj prvi finale svetovnega prvenstva vstopa s tretjim rezultatom polfinala (foto Luka Fonda)

Vstopnica v finale so bili vrhovi vseh štirih polfinalnih balvanov. Drugi slovenski adut Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), skupni zmagovalec svetovnega pokala 2018 v balvanskem plezanju, je po zmagi v kvalifikacijah uspešno rešil tudi prvi tri finalne balvanske probleme, četrtega mu ni uspelo, cona pa žal ni zadostovala za napredovanje. "Prvi občutki so seveda razočaranje, ker vem, da sem preplezal tudi za ostale najtežji balvan, ampak to je del igre. Niti nisem pričakoval, da bom letos kar v vsakem finalu, tako da osmo mesto ni tako slabo, je pa res škoda, ker mi je le malo manjkalo in bi lahko zvečer plezal še enkrat. V tretjem balvanu sem bil zelo vesel, ko mi je uspelo zadržati cono, v zadnjem pa se nisem znal rešiti, a balvani so balvani, to je del igre," je dejal 27-letni Celjan, ki je na svetovnem prvenstvu leta 2014 v Münchnu postal podprvak in osvojil edino slovensko moško kolajno na svetovnih prvenstvih do zdaj. V finale se nista uvrstila niti nekdanja svetovna prvaka, Japonec Tomoa Narasaki in Čeh Adam Ondra, a kot je rekel Kruder, "skoraj petdeset nas je, ki bi lahko prišli v finale, zato ni nobeno presenečenje, da smo izpadli iz finala. Treba je z glavo naprej na naslednje cilje".

innsbruck_balvani_kruder_polfinale_foto_luka_fonda
Jernej Kruder se ni uspel uvrstiti v finale in je balvansko svetovno prvenstvo sklenil na osmem mestu (foto Luka Fonda)

Včeraj je naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju osvojila Janja Garnbret (Šaleški AO) in se v zgodovino zapisala kot prva ženska, ki se lahko pohvali z naslovom svetovne prvakinje v obeh disciplinah, saj je v težavnosti zmagala že pred dvema letoma v Parizu. V ženskem polfinalu je nastopila tudi Katja Kadić (PK Škofja Loka), ki si je na svojem prvem svetovnem prvenstvu priplezala dvanajsto mesto v balvanih.

Na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju so slovenske barve zastopali še Mia Krampl (AO PD Kranj), ki se je uvrstila na 33. mesto, Mina Markovič (ŠPK Plus) na 37., Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak) in Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) na 39. mestu, Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) je bila 51., Anže Peharc (AO PD Kranj) 53., Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) 63., Zan Sudar (AK Ravne) 68. in Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) 81.

Uspešno!

Manca Čujež


sp_kranj_2018_baner_pzs
Vabljeni k nakupu vstopnic >>> za tekmo svetovnega pokala Kranj 2018!

-------------------------
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12853 22. 7. 2024