PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 18. november 2018, ob 9.30 uri

Zimski tabor perspektivcev nad nezimskim Chamom

Ker se vreme in posledično razmere ne menijo za razpise in akcije Komisije za alpinizem PZS, si letošnji tabor zares ne zasluži pridevnika zimski. Toplo in suho vreme se je zavleklo globoko v jesen. Vseeno pa so udeleženci lahko spoznali logistiko plezanja na tem območju.
 • Lokacija in trajanje tabora: Chamonix, 24.-30. september 2018
 • Udeleženci: Grega Kristan, Uroš Grilj, Ota Černe, Janez Svoljšak, Boštjan Humar, Jan Slapšak, Petra Klinar, Jakob Skvarča, Benjamin Ocepek, Matic Štrancar
 • Vodji: Nejc Marčič in Luka Stražar

ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2018_foto_arhiv_ka_pzs__20_

Nedelovanje velike večine vlečnih naprav je goram v okolici Chamonixa vrnilo njihovo »pravo« velikost. Oprema za bivak je tako bila navadno prisotna v nahrbtnikih. Ob družbi čevljev ter cepinov in derez za prečenje ledenikov, so nahrbtniki postali povsem spoštljivo težki. Preplezal se je kak greben več kot je to v navadi na taborih, v splošnem, pa se je nabralo kar nekaj lepo kompleksnih tur. Po mojem mnenju je prav izkušnja nivoja kompleksnosti, ki jo ponujajo vzponi v stenah večjih gora v okolici Chamonixa zelo pomembna za alpiniste, kateri se s plezanjem v Centralnih Alpah še spoznavajo.

ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2018_foto_arhiv_ka_pzs__1_

Opravljeni vzponi:

 • Grepon: Voie Normale, D+, 5c 800 m, Slapšak-Ocepek; 25., 26. 9.
 • Aiguille Verte: Grands Montets Ridge, D+, 3+, 800 m, Skvarča-Humar; 25.-28. 9.
 • Aiguille Verte: Grands Montets Ridge, Stražar-Klinar-Černe; obrnili
 • Grands Charmoz: NW Ridge, 6a+, 900 m, Grilj-Štrancar-Marčič; 25., 26. 9.
 • Pointes des Nantillons: Amazonia, 6a+, 400 m, Svoljšak-Kristan; 26. 9.
 • Aiguille du Peigne: Papillons Arete, D+, 5c + via normale, AD, 5a, 250 + 350 m, Klinar-Černe; 27. 9.
 • Aiguille du Peigne: Papillons Arete, D+,5c 250 m, Slapšak-Ocepek; 28. 9.
 • Tour Verte: Le Piege, 6a+, 200 m, Černe-Marčič; 28. 9.
 • Tour Verte: Le Piege, 6a+, 200 m, Klinar-Stražar; 28. 9.
 • Grandes Jorasses: Traverse, D, 5a, 850 m, Grilj-Kristan; 28.-30. 9.
 • Aiguille du Peigne: SW Ridge, D+, 5c, 600 m, Slapšak-Ocepek; 29. 9.
 • Tour Rouge: Le Marchand de slabe, TD+, 6a+/AO, 330 m, Černe-Marčič; 29. 9.
 • Aiguille de I`Argentiere, Minaret: Versant Satanque, 6c, 250 m, Svoljšak-Kristan; 28., 29. 9.
 • Aiguille de Index: South Ridge, V, 130 m, Skvarča-Humar; 29. 9.
 • Aiguille de la Gliere: Nez Rouge, V+, 165 m, Skvarča-Humar; 29. 9.

ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2018_foto_arhiv_ka_pzs__17_

Vtisi udeležencev:

Grega Kristan: Prvič Cham in prvič granit. :) Razmere na taboru res niso bile zimske, tako kot bi želeli, da bi lahko »pikal«. Smo pa zato mal bl »jammal«. Skratka zame je bil tabor uspešen, kjer sem si nabral nekaj novih izkušenj in nekaj ciljev, katere bo potrebno uresničiti, saj se v Cham sigurno še vrnem. Zahvalil bi se Luku in Nejcu za organizacijo na taboru in vsem udeležencem za super preživet teden.

Uroš Grilj: »V šamu« se vedno da kaj početi. Letošnji tabor je prevladal v ideji suho in toplo. Jaz sem v tem stilu opravil dva lepa vzpona. Spoznal sem nekaj novih in starih ljudi, s katerimi smo kvalitetno delili čas v dolini in v hribih. Hvala Komisiji za izbor in vodjema za odlično koordinacijo.
Ota Černe: Tabor je spremljalo zelo toplo in stabilno vreme. Zaradi suhih razmer smo se odločali predvsem za grebenska prečenja in skalne smeri. Prva izkušnja s takim taborom pa je vedno nora. ;)

Janez Svoljšak: Namesto mraza in nohtanja, ki ponavadi spremljata plezanje nad Chamonixom, so bile razmere tokrat odlične za plezanje kopnih smer. Plezal sem na dveh področjih, ki jih dosedaj še nisem obiskal, jih pa bom v prihodnje sigurno še, saj ponujata veliko lepih poči ter kakšno gladko ploščo, kjer (ponavadi) svedrovci naredijo plezanje bolj sproščeno.

Boštjan Humar: Tabor je bil zame pozitivna izkušnja in ga vsem priporočam. Vremena si ne bi mogel želeti lepšega, saj je bil cel teden sončen in smo si posledično lahko izbrali ture, ki imajo daljše dostope in sestope. Zahvalil bi se vodjema tabora Nejcu in Luki ter PZS za organizacijo in finančno podporo.

Jan Slapšak: Glede na prebrane zgodbe iz jesenskih obiskov Chamonixa v preteklih letih, sem pričakoval veliko več od zimskih razmer. A na to se ne da vplivati, zato je bilo potrebno plane prirediti vremenskih in podnebnim razmeram. Vseeno sem vesel za opravljene ture in pridobljene izkušnje, s katerimi sem pridobil še drug vidik plezanja v Alpah.

Petra Klinar: Tokrat smo morali prilagoditi ideje, ki smo si jih izoblikovali v svojih glavah. Gojzarje in dereze so večkrat zamenjale plezalke, roke pa so držale topel grant. Vseeno pa smo bili deležni čudovitih razgledov, zanimih smeri in pridobili en kup novih izkušenj.

Jakob Skvarča: Chamonix. »Malo« višje gore, »malo« težji nahrbtnik in »malo« daljše ture kot pri nas. Kot je bilo pričakovati. A kljub naporom, številnim bivakom in pozabljeni mortadeli v hladilniku je bil tabor v polnem pomenu uspešen ter doživet. Sonce nas je grelo čez dan, luna pa nam je sredi noči kazala pot čez ledenike. Sicer nismo preživeli veliko časa skupaj, ampak družba je bila enkratna, Nejc in Luka pa zelo skrbna in na tekočem o dogajanju. Hvala obema in hvala PZS za priložnost. Chamonix, še se vidimo!

Benjamin Ocepek: Kljub temu da je bil tale tabor zimski samo po imenu, sem se imel vseeno super. Visoki hribi v okolici ti res omogočajo avanture, ki si jih v domačih logih težko privoščiš. Tako sem prvič izkusil kako je planirano bivakirati v steni, ter čez skalno smer vlačiti celo spalnico, kuhinjo, vodo in ledeniško opremo. Pašta, družba in razgledi so bili tako kot vsako leto vrhunski.

Matic Štrancar: Za moj prvi zimski tabor je bilo precej kopno, kar pa se je odlično kompenziralo s plezanjem skale. Družba je bila super, vzdušje in kulinarika tudi. Širše sem spoznal ta del alp, vrhove, žičnice, pristope. Zagotovo sem se naučil kaj novega, kot tudi dobil kaj novih idej.

ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2018_foto_arhiv_ka_pzs__18_

Poročilo pripravila Nejc Marčič in Luka Stražar
Fotografije: člani tabora

https://www.pzs.si/novice.php?pid=12987 25. 1. 2022