PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 19. november 2018, ob 13. uri

Evropski pokal v lednem plezanju se vrača v Domžale

Domžale bodo tudi letos, s svojo prvo drytooling umetno steno v Sloveniji, prizorišče evropskega pokala v lednem plezanju v disciplini težavnost. Tekma bo hkrati tudi sklepna tekma 6. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju. V Domžalah se bodo 1. decembra pomerili najboljši tekmovalci v lednem plezanju stare celine, za uvod v tekmovanje bo s predavanjem poskrbel Aljaž Anderle.
Evropski pokal v lednem plezanju poteka pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA), tekmovanja pa bodo primerna tudi za tekmovalce, ki še niso dosegli ravni za svetovni pokal. Tekmo EP v lednem plezanju Domžale 2018, ki bo hkrati tudi sklepna tekma 6. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju, organizirata Komisija za gorske športe PZS in Planinsko društvo Domžale, v toku evropskega pokala se zvrstijo še tekmovanja v Švici, na Slovaškem in na Finskem.

icec_2018_letak

Evropski pokal v lednem plezanju Domžale 2018:
 • petek, 30. november:
  • 18:00 - sprejem vodij reprezentanc, tržnica Domžale
  • 19:00 - Ledene strasti, predavanje Aljaža Anderleta
 • sobota, 1. december:
  • 8:15 - kvalifikacije, ženske
  • 11:00 - kvalifikacije, moški
  • 18:00 - finale, moški, ženske
  • 19:30 - podelitev
  • 20:00 - koncert skupine X-ray band (AC/DC Tribute)

Rezervirajte si 1. december in pridite podpret številčno slovensko tekmovalno zasedbo v lednem plezanju!


Na predvečer tekmovanja, v petek, 30. novembra, bo v Knjižnici Domžale predavanje Ledene strasti Aljaža Anderleta, zaljubljenca v ledno plezanje in nekdanjega tekmovalca v lednem plezanju, zdaj pa aktivnega alpinista, inštruktorja alpinizma in gorskega vodnika.Slovenci smo med pionirji tekmovalnega lednega plezanja s tekmami v Bohinju v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, državnim pokalom od leta 2000, tekmovalci na najvišji ravni od leta 1997, mednarodnimi sodniki od leta 2002 ter aktivno udeležbo predstavnika PZS v Komisiji za ledno plezanje UIAA in Podkomisijo za ledno plezanje v Komisiji za gorske športe PZS.

Poseben pečat lednemu plezanju dajejo vrhunskimi rezultati slovenskih tekmovalcev: Janez Svoljšak je januarja 2016 dosegel prvo slovensko lednoplezalno zmago svetovnega pokala v kategoriji težavnost in osvojil tudi naslov evropskega prvaka 2016Leta 1997 je sicer Janez Jeglič - Johan slavil tako v težavnosti kot v hitrosti na neuradnem svetovnem prvenstvu, ki je pomenil začetke sedanjega svetovnega pokala, leta 2008 pa je Matevž Vukotič zmagal na posamični tekmi in osvojil svetovni pokal v disciplini hitrost.


icec_2018_partnerji_2

https://www.pzs.si/novice.php?pid=12997 22. 7. 2024