PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 23. november 2018, ob 12. uri

Najboljši evropski tekmovalci v lednem plezanju znova v Domžalah

Evropski pokal (EP) v lednem plezanju se po lanski uspešni premieri znova vrača v Domžale, kjer bodo v soboto, 1. decembra 2018, na plezalni steni na garažni hiši cepine in dereze nabrusili tekmovalke in tekmovalci iz številnih držav stare celine. Med njimi bo tudi močna slovenska posadka z Majo Šuštar in Jako Hrastom na čelu, ki letos odlične rezultate dosega že v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu v lednem plezanju. Na predvečer tekmovanja bo v Knjižnici Domžale predavanje Aljaža Anderleta, enega najboljših lednih plezalcev na svetu.
Domžale so lani odmevno stopile na zemljevid mednarodnih tekmovališč v lednem plezanju in bodo tudi letos na prvi umetni drytooling steni v Sloveniji gostile tekmo evropskega pokala 2018 v lednem plezanju v disciplini težavnost, sicer pa smo Slovenci med pionirji tekmovalnega lednega plezanja. "Na slovenski ledni sceni se že leta trudimo, da bi bila tekmovanja slovenskega pokala čim bolj mednarodna, saj je zdrava konkurenca dobra za napredek športa. Prvo mednarodno tekmovanje smo gostili v Solčavi leta 2004. Z drytooling steno v središču Domžal smo dobili priložnost, da se šport predstavi širšemu občinstvu, in obveznost, da se tekmovanje izvede na kakovostno višji ravni, kar nam je lani s podporo občine Domžale, PD Domžale in vseh prostovoljcev in sponzorjev tudi uspelo. Tekmovalke in tekmovalci so tekmovanje v Domžalah med vsem štirimi tekmami evropskega pokala ocenili kot najboljše, na kar smo zelo ponosni, pomanjkljivosti, ki so jih omenjali, bomo seveda poskušali odpraviti," poudarja Jasna Pečjak, načelnica Komisije za gorske športe Planinske zveze Slovenije (PZS), ki tekmo EP organizira skupaj s Planinskim društvom Domžale, pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) in pokroviteljstvom Občine Domžale.

Evropski pokal je bil lani izpeljan premierno, njegovo oceno skozi prizmo krovne organizacije pa podaja Andrej Pečjak, predstavnik PZS v Komisiji za ledno plezanje UIAA in mednarodni sodnik UIAA v lednem plezanju: "Komisija za ledno plezanju UIAA je s prvo sezono evropskega pokala zelo zadovoljna, saj pokal tekmovalcem omogoča prehod z državnih tekmovanj k tekmovanjem na svetovni ravni, obenem pa se spoznavajo s tehnikami treninga in plezanjem v drugih državah. Izmenjava izkušenj in druženje sta glavna cilja evropskega pokala." Letos ga 24. novembra začenja tekma v švicarskem Bernu, slovenski tekmi v Domžalah, ki bo 1. decembra, sledita še preizkušnji na Slovaškem 8. decembra in na Finskem 3. marca prihodnje leto, vmes pa se bodo zvrstila tekmovanja svetovnega pokala.

ep_jaka_hrast_foto_urban_urbanc
Jaka Hrast lani kot novinec v tekmovalnem lednem plezanju skupno drugi v evropskem pokalu 2017 in skupni zmagovalec SHS pokala (foto Urban Urbanc)

V Domžalah bo 2. tekma evropskega pokala 2018 hkrati tudi sklepna tekma 6. slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju, v katerem trenutno vodita slovenska tekmovalca Maja Šuštar in Jaka Hrast (oba AO PD Domžale), ki je o razkoraku med pokaloma povedal: "Razlika med SHS in evropskim pokalom je velika, sploh v konkurenci in številu tekmovalcev. V SHS pokalu je vsaj pol tekem v naravni skali, v evropskem pa so vse na umetnih stenah, kar je tehnično zahtevnejše. Po mojih ocenah je v SHS pokalu še vedno premalo tekmovalcev in je zato konkurenca manjša, v evropskem pokalu pa je velika in zelo izenačena (vsaj prvih 20 tekmovalcev), zato včasih odloča tudi sreča." Kamničan je lani kot novinec v tekmovalnem lednem plezanju sezono končal kot zmagovalec SHS pokala in skupno drugi v evropskem pokalu, kar mu je dalo še dodatno movitacijo: "Letos sem se treningov lotil bolj sistematično s trenerjem Dejanom Miškovičem in se že pozna napredek, upam, da bom znal to izkoristiti tudi na tekmovanjih. Na domačo tekmo se ne pripravljam drugače kot na preostale, se je pa že zelo veselim."

ep_maja_sustar_foto_urban_urbanc
Maji Šuštar se nasmiha druga zaporedna zmaga v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu v lednem plezanju, ki ga sklene tekma EP v Domžalah (foto Urban Urbanc)

Šuštarjevi se po odličnem začetku sezone v SHS pokalu že drugo leto zapored nasmiha skupna zmaga, hkrati pa bo evropski pokal, ki ga je lani končala kot peta, znova tekmovalna stopnička više. "Na domačo tekmo se podajam brez pričakovanj. Sedanja forma je dobra, opažam napredek glede na lansko sezono, pa tudi na prvih dveh tekmah SHS pokala sem imela med plezanjem dobre občutke in pravo osredotočenost, kar je bilo verjetno odločilno za zmago. Letos so namreč zelo napredovale tudi tekmice v pokalu SHS, s Srbkinjo Katarino Manovski so bile bitke zelo tesne, pa tudi ekipa slovenskih tekmovalk kaže zelo dobro plezanje," je zadovoljna tekmovalka iz Tuhinjske doline, pred nastopom pred domačimi navijači pa je dejala: "Tekma je pač tekma, tudi domača - lahko se poklopi, lahko gre pa vse narobe. Vsaka napaka je vselej tudi dobra šola in gonilo napredka. Do domžalske tekme ni več mnogo manevrskega prostora za izboljšave, zato bom do takrat delala predvsem na hitrosti in taktiki plezanja. Pa tudi na počitku, tega je vselej premalo."

ep_edvin_nepuzlan_foto_urban_urbanc
Edvin Nepužlan iz tekme v tekmo dosega boljše rezultate (foto Urban Urbanc)

Poleg Šuštarjeve in Hrasta v pokalu SHS redno tekmuje tudi Edvin Nepužlan (AO PD Železničar), ki iz tekme v tekmo dosega boljše rezultate, trenutno pa je skupno tretji v balkanskem pokalu. Kot pravi Sevničan, so k napredku botrovali "predvsem treningi, ki sem se jih letos prvič lotil resneje. Zadal sem si vsaj tri sezone s treningi, potem se bo videl napredek in bo lažja odločitev za vnaprej." Nepužlana in Hrasta že jutri čaka uvodna tekma evropskega pokala v Bernu, veseli pa se tudi nastopa v Domžalah, kjer pričakujemo devetčlansko slovensko zasedbo. Poleg Šuštarjeve, Hrasta in Nepužlana bodo slovenske barve v Domžalah zastopali še Katja Brunec (AO PD Kranj), Nadja Korinšek (AO PD Trbovlje), Vili Guček (AS Špaltna Hrastnik), Miha Habjan (Akademski AO), Tom Turšič (GŠD Bricalp Škofja Loka), Tine Cuder (AO PD Bovec). Število vseh tekmovalcev bo znano v ponedeljek, ko se končajo prijave. "Druge letošnje tekme evropskega pokala, hkrati tudi sklepne tekme slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju, se bo po naših ocenah udeležilo okoli 40 tekmovalcev in tekmovalk iz številnih evropskih držav," ocenjuje vodja tekme Matej Ogorevc iz PD Domžale.

PROGRAM EP v lednem plezanju Domžale 2018 (vstop na vse dogodke je prost)
 • petek, 30. november
 • sobota, 1. december (plezalna stena na garažni hiši)
  • 8:15 - kvalifikacije ženske
  • 11:00 - kvalifikacije moški
  • 18:00 - finale ženske, nato moški
  • 19.30 - podelitev kolajn
  • 20:00 - koncert skupine X-ray band (AC/DC tribute)

"Sobotna tekma se bo začela ob 8.15 z ženskimi kvalifikacijskimi nastopi, ob 11. uri jim bodo sledili še moški. Najboljših osem tekmovalk se bo v finalu pomerilo ob 18. uri, najboljši tekmovalci pa slabo uro pozneje. Pod vse smeri se bo podpisal Janez Svoljšak, ki se je z odlično postavitvijo izkazal že lani. Slavnostno podelitev medalj in pokalov ter razglasitev najboljših tekmovalk in tekmovalcev skupnega odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju bo sklenil koncert skupine X-ray (AC/DC tribute band)," napoveduje Ogorevc in oriše še zanimiv spremljevalni program: "V petek, 30. novembra, se nam bodo ob 18.30, v okviru prireditve ob prižigu mestne novoletne okrasitve, predstavile ekipe sodelujočih držav. Pol ure kasneje, ob 19. uri, pa nas bo s predavanjem Ledene strasti počastil Aljaž Anderle, nekdanji tekmovalec v lednem plezanju, alpinistični inštruktor, gorski vodnik in zaljubljenec v zimo."

ep_domzale_2017_foto_urban_urbanc
Tekma evropskega pokala v lednem plezanju v središču Domžal je zelo atraktivna za gledalce, finale se začne 1. decembra ob 18. uri (foto Urban Urbanc)

Glavni postavljavec smeri na EP Domžale je izkušeni Janez Svoljšak, ki pripravlja ravno prav zahtevne smeri, atraktivne tudi za gledalce: "Tekmovalci bodo plezali dve kvalifikacijski smeri ter eno finalno. Na tekmah evropskega pokala tekmujejo tekmovalci z različnimi tekmovalnimi izkušnjami, od tistih z medaljami na tekmah svetovnega pokala do tistih, ki se s tekmovalnim lednim plezanjem še spoznavajo. Ta raznolikost tekmovalcv mi predstavlja eno težjih nalog pri postavljanju smeri, saj moram poskrbeti, da bodo vsi tekmovalci lahko odplezali, kot najbolje znajo. Ker tekme ne potekajo na ledu, bomo smeri postavili z različnimi oprimki in lesom, ki bo poskrbel za imitacijo ledu, saj bo vanj treba zabijati s cepinom. V previsnih odsekih smeri pa bodo postavljeni sodčki, ki z nihanjem otežijo napredovanje tekmovalcem. V finalni smeri bomo poskrbeli tudi za led."

Škofjeločan Svoljšak je sicer najuspešnejši slovenski tekmovalec v lednem plezanju, ki je leta 2016 dosegel prvo (in za zdaj edino) slovensko lednoplezalno zmago svetovnega pokala v kategoriji težavnost in osvojil tudi naslov evropskega prvaka 2016. Leta 1997 je sicer Janez Jeglič - Johan slavil tako v težavnosti kot v hitrosti na neuradnem svetovnem prvenstvu, ki je pomenil začetke sedanjega svetovnega pokala, v letih od 1999 do 2005 so se na odlična mesta uvrščali tudi Aljaž Anderle, Klemen Premrl in Primož Hostnik. Leta 2009 je Matevž Vukotič zmagal na tekmi svetovnega pokala v Mlačci pri Mojstrani in osvojil zmago v svetovnem pokalu v disciplini hitrost. Med dekleti sta v svetovnem pokalu v letih od 1997 do 2002 tekmovali Alenka Jerala in Jasna Pečjak (uvrstitve od četrtega do 15. mesta) ter pozneje Tanja Grmovšek, ki je eno sezono sklenila celo med finalistkami.

Vabljeni v živo podpret naše tekmovalke in tekmovalce ter spoznavat ledno plezanje!

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice:

------------------------
Medijske objave:
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13011 22. 7. 2024