PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 29. oktober 2019, ob 9.30 uri

Kadar boš na rajžo šel - dnevnik himalajskega zdravnika Jožeta Andlovica

Pred desetimi leti je izšel prvenec Jožeta Andlovica, ki ga je posvetil tolminskim gorskim reševalcem. Že isto leto je bila knjiga razprodana in ponovno natisnjena. Marjan Raztresen je takrat ob tem zapisal: »Morda bo po berljivi 262 strani debeli knjigi Skozi sotesko 2. sv. vojne izpod peresa Jožeta Andlovica kdaj izšla še knjiga o tem, kako je zdravnik brez bele halje krmaril skozi soteske svetovnih pogorij.« Upanje, ki ga je izrazil takrat, pa je tlelo vse do uresničitve v letošnjem jubilejnem letu ob 70-letnici Postaje GRS Tolmin.
Knjigo je tako kot prvo uredil Žarko Rovšček, ki je originalnemu rokopisu dnevnika dr. Jožeta Andlovica dodal številne odlomke iz dnevnikov drugih himalajcev, odlomke iz objavljenih člankov ali knjižnih del, zbral 93 barvnih in črnobelih fotografij in jih skupaj z besedilom oblikoval v večplastno, mozaično pripoved o takratnem dogajanju na gori in ob njej. Napisal je tudi daljšo spremno besedo, ki v vec poglavjih skuša predstaviti priprave, biografske podatke o članih odprave, odmeve v tisku in knjižnih izdajah ter spomine še živečih tovarišev Jožeta Andlovica na himalajskega zdravnika, ki je vidno zaznamoval naš himalajizem.

II. JAHO Kangbačen 1965 po povratku domov ni doživela načrtovane in napovedane monografske knjižne izdaje, kljub temu, da bi si jo zaslužila in da je bilo dovolj gradiva zanjo. Člani odprave so namreč na svoji poti vestno beležili vtise v osebne dnevnike, fotografirali in snemali. V odlomkih so njihovi vtisi izšli v nekaj knjigah, člankih, celovito pa ne. Veliko tega dragocenega dokumentarnega blaga je ostalo v osebnih zapuščinah. Mar je bilo to, da le za dobrih sto metrov niso dosegli glavnega vrha, dovolj tehten razlog, da javnost ni mogla iz knjige, torej na enem mestu, izvedeti več podrobnosti o njihovih naporih na gori? Čas je pokazal, da je bila odprava vendarle uspešna. Utrla je pot tik pod vrh 7902 m visokega Kangbačena in osvojila koto 7535, danes 7538 metrov visok vrh Jalung Ri, ki smo ga prvi osvojili Slovenci. Medtem so se pri nas že začele priprave na naslednje podvige v Himalaji in dogodki na Kangbačenu leta 1965 so bili hitro pozabljeni. S to knjižno izdajo skušamo poleg spomina na dr. Jožeta Andlovica vsaj delno izpolniti tudi dolg do naše zgodovine. Zgodba naših himalajcev iz leta 1965 na Kangbačenu predstavi prizadevanja ljudi, ki so bili v težkih časih jugoslovanske gospodarske reforme pripravljeni zastaviti vse za kolektivni uspeh na oddaljenem himalajskem vrhu.
kadar_bos_na_rajzo_sel_2

Naslov knjige, Kadar boš na rajžo šel, nas spominja na staro slovensko ljudsko pesem in najbolje povzame občutja tistih, ki ob odhodu fantov in mož na alpinistično odpravo, polni pričakovanj, upanj in dobrih želja za njihov srečen povratek, ostajajo doma. Tudi ob slovesu članov II. JAHO na Kangbačen leta 1965 ni bilo nič drugače. Odhod je pomenil dolgotrajno, tri- do štirimesečno odsotnost himalajcev od njihovih najdražjih ter odrezanost enih in drugih od vsakodnevnih vesti, razlog več, da kljub silni odločnosti doseči oddaljeni cilj, ostaja v podzavesti tudi nekaj sentimenta.

PDF Kadar boš na rajžo šel - dnevnik himalajskega zdravnika Jožeta Andlovica
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13035 16. 4. 2021