PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 7. januar 2019, ob 14. uri

Slovenska prevlada na avstrijskem odprtem državnem prvenstvu v lednem plezanju

V soboto, 5. januarja 2019, se je v Avstriji v Koetschach-Mouthenu odvijalo tradicionalno avstrijsko odprto državno prvenstvo v lednem plezanju, 19. po vrsti. Tokrat so prireditelji gostili tekmovalce iz treh držav, Avstrije, Nemčije in Slovenije. Slovenska zasedba je bila letos bogata, na tekmo se je odpravilo kar osem slovenskih predstavnikov.
Najpomembnejša slovenska predstavnika sta bila legendarna zakonca Jasna in Andrej Pečjak (oba AO Domžale), ''starša'' oziroma glavna promotorja lednega plezanja pri nas. Oba sta tudi mednarodna UIAA sodnika tekmovalnega lednega plezanja, pred več kot 10 leti pa sta bila tudi sama aktivna tekmovalca. Njuna udeležba pa niti ne bi bila toliko posebna, če ne bi Jasna pred zgolj dobrim letom dni uspešno prestala težke operacije presaditve pljuč. Poleg Jasne in Andreja so tekmo obiskali še: Vili Guček (AS Špaltna Hrastnik), Nadja Korinšek (AO Trbovlje), Maja Šuštar (AO Domžale), Katja Jurjovec (AO Grmada Celje), Nace Grgorinič (AO Kranj) in Miha Habjan (Akademski AO).

avs_op_ledno_plezanje_slovenke_foto_vili_gucek
Slovenska prevlada v Avstriji: tretjeuvrščena Katja Jurjovec, največja zmagovalka Jasna Pečjak, drugouvrščena Nadja Korinšek in prvouvrščena Maja Šuštar (foto Vili Guček)

V dopoldanskem času so se tekmovalci pomerili v dveh kvalifikacijskih smereh, ki so se plezale z varovanjem od zgoraj na 25 metrov visokem ledenem stolpu, na katerem je bilo dovoljeno območje plezanja omejeno z barvnimi črtami. Tovrstna proga zelo hitro privede do odstopa in marsikateri nastop s sicer lepim in hitrim plezanjem se je končal z diskvalifikacijo, vendar na srečo ne za slovenske predstavnike. Večina slovenskih predstavnikov je znotraj dovoljenega časa dosegla vrh obeh smeri in si zagotovila nastop v večernem finalu. Najbolj fantastično borbo v kvalifikacijah pa je pokazala Jasna Pečjak. V obeh smereh je plezala gladko in tehnično najbolj dovršeno, le nekoliko prekratka sapa pa jo je ustavila pri preboju v večerni finale. Vendar pa jo dejstvo, da je le leto dni po tako težki operaciji nastopila na tovrstnem tekmovanju, zagotovo postavlja na mesto največje zmagovalke tekmovanja ter tudi govori za to, da je Jasna pravi medicinski čudež! Čeprav je zaenkrat še daleč od svoje nekdanje tekmovalne forme, je bila z nastopom zelo zadovoljna. Tekmovanje je končala na 6. mestu, saj so se desetletja mlajša avstrijska dekleta, ki za operacijo presaditve pljuč še niti slišala niso, na progi upehala hitreje.

avs_op_ledno_plezanje_moski_foto_nadja_korinsek
V moški konkurenci je bil najuspešnejši Slovenec Vili Guček na tretjem mestu (foto Nadja Korinšek)

Večerni finale je potekal po previsnem delu, ki je zahteval dobro znanje drytoolaških prvin, o zmagovalcih pa je odločila hitrost. Prvi od slovenskih predstavnikov je nastopil Andrej Pečjak, ki se je dobro boril s previsom, za ključni gib pa so mu pošle moči, zasedel je 12. mesto. Preostali slovenski tekmovalci - Vili, Nace, Miha, Maja, Nadja in Katja - pa so se tudi v finalu zavihteli do vrha smeri. Slovenske predstavnice so tako pometle z avstrijsko konkurenco in si glede na čas, ki so ga potrebovale do vrha, razdelile svoja mesta na zmagovalnem odru. Maja Šuštar je bila prva, druga je bila Nadja Korinšek in tretja Katja Jurjovec. Pri moških pa so se umešali avstrijski predstavniki, ki so pokazali za odtenek hitrejše plezanje od naših plezalcev, zmago in drugo mesto sta si razdelila domačina Andreas Robatsch in Markus Puchler, tretji in s tem najboljši slovenski predstavnik je bil Vili Guček, Nace Grgorinič je nastop končal na nehvaležnem četrtem mestu, Miha Habjan je bil šesti.

Iskrene čestitke!

-------------------------
Povezane novice:
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13094 12. 7. 2024