PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 19. januar 2019, ob 9.30 uri

Latok I - predavanje Aleša Česna in Luke Stražarja na sejmu Alpe-Adria

Slovenska alpinista Aleš Česen in Luka Stražar, ki sta avgusta lani z Britancem Tomom Livingstonom opravila prvi uspešen vzpon na karakorumski sedemtisočak Latok I s severne strani, bosta odmevno alpinistično odpravo predstavila v sredo, 30. januarja 2019, ob 16. uri na sejmu Alpe-Adria, za uvod v alpinistično-plezalni večer. Vabljeni!
Karakorumski sedemtisočak je v zadnjih štirih desetletjih ostal neizpolnjen cilj več kot 25 alpinističnih odprav z vsega sveta, slovenskima alpinistoma Alešu Česnu in Luki Stražarju ter Britancu Tomu Livingstonu pa je lani uspelo preplezati prvenstveno 2400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka I in se 9. avgusta 2018 povzpeti na 7145 metrov visok vrh ter se tako v zgodovino vpisati z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani. Več >>> Po 40 letih neuspešnih vzponov Česen, Stražar in Livingstone prvi na Latoku 1 s severne strani.

latok_1_strazar_livingstone_cesen_foto_tom_livingstone_1
Luka Stražar, Tom Livingstone in Aleš Česen neposredno po vzponu (foto Tom Livingstone)

Česen in Stražar bosta imela predavanje Latok I na sejmu Alpe-Adria v sredo, 30. januarja, ob 16. uri v dvorani Urška na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. 20. februarja bosta tudi gosta na 13. Festivalu gorniškega filma.

Njunemu predavanju bo ob 17.30 sledil alpinistično-plezalni večer, na katerem bo Planinska zveza Slovenije podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2018.

Lepo vabljeni!

Člani registriranih alpinističnih in športnoplezalnih odsekov - za prevzem brezplačnih vstopnic vas prosimo, da se prijavite na elektronski naslov alpinizem@pzs.si ali sportno.plezanje@pzs.si, do petka, 25. januarja 2019, do 20. ure (ime in priimek za vsako vstopnico). Ostali se lahko dogodka udeležijo z vstopnico, ki jo kupijo na blagajni sejma.

https://www.pzs.si/novice.php?pid=13134 28. 11. 2021