PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 14. februar 2019, ob 8.50 uri

Bloudkova nagrada 2018 Janji Garnbret, plaketa Gregorju Vezoniku

Med letošnjimi dobitniki Bloudkovih priznanj, najvišjih odlikovanj Republike Slovenije v športu, ki so jih 13. februarja 2019 podelili na Brdu pri Kranju, sta tudi športna plezalca Janja Garnbret, prejemnica najprestižnejše Bloudkove nagrade, in Gregor Vezonik, prejemnik Bloudkove plakete.
Prestižna Bloudkova priznanja, ki jih od leta 1965 podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj za dosežke na področju športa, so podelili na slovesni prireditvi na Brdu pri Kranju. Bloudkove nagrade, najvišja državna priznanja Republike Slovenije za delo in dosežke na področju športa, sta za vrhunski mednarodni dosežek prejela športna plezalka Janja Garnbret in biatlonec Jakov Fak, za življenjsko delo v športu pa trenerja padalcev oziroma odbojkarjev Drago Bunčič in Adolf Urnaut.

bloudkova_priznanja_2018_foto_matej_planko
Prejemnica Bloudkove nagrade Janja Garnbret in prejemnik Bloudkove plakete Gregor Vezonik z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom, predsednikom PZS Jožetom Rovanom in alpinistom Vikijem Grošljem, članom odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj (foto Matej Planko)

Devetnajstletna Garnbretova, prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah športnega plezanja, je bila decembra okronana tudi za slovensko športnico leta 2018, Bloudkovo plaketo pa je prejela že leta 2017.

Med desetimi prejemniki Bloudkovih plaket za leto 2018 je bil na predlog Planinske zveze Slovenije tudi športni plezalec Gregor Vezonik, ki je lovoriko prejel za pomemben tekmovalni dosežek v športu, potem ko je v lanski sezoni dosegel tretje mesto na svetovnem prvenstvu in svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, oboje v balvanskem plezanju.

bloudkova_priznanja_2018_nagrajenci_foto_matej_planko
Prejemniki Bloudkovih priznanj za leto 2018, med njimi športna plezalca Janja Garnbret in Gregor Vezonik (foto Matej Planko)

Janja Garnbret je brez kančka dvoma trenutno najboljša športna plezalka na svetu v vseh pogledih. Po impresivnih rezultatih v sezonah 2016 in 2017 je 19-letna Korošica lani v prestolnici Tirolske (Innsbrucku) postala svetovna prvakinja v balvanih in svetovna podprvakinja v težavnostnem plezanju. Na svetovnem prvenstvu pa je dosegla še en zgodovinski mejnik: prvo zmago v novi tekmovalni disciplini - olimpijski kombinaciji, ki združuje vse tri plezalne discipline. Za vse to jo je športna javnost uvrstila za dobitnico Bloudkove plakete za leto 2016, na drugo mesto na izboru športnice leta 2017 in za športnico leta 2018.

Po uspehih v mladinski konkurenci prehod Gregorja Vezonika med najboljše plezalce na svetu ni bil enostaven. Kljub dobri pripravljenosti ni videl preboja med najboljše tudi v članskih vrstah. To skromen koroški plezalec ni odnehal in je nadaljeval trdo delo. Leta 2018 je bil njegov dolgoletni trud bogato poplačan. Najprej se je dvakrat zavihtel na zmagovalne stopničke na azijski turneji, prav na zadnji tekmi svetovnega pokala v balvanih v Münchnu pa je tekmo končal tam, kjer si želi biti vsak tekmovalec - na prvem mestu. Pred njim pa je bil še največji izziv - svetovno prvenstvo v Innsbrucku, od koder se je vrnil z bronasto medaljo. Bloudkova priznanja, najvišja državna priznanja na področju športa, so za slovensko športno plezanje do zdaj že prejeli: Martina Čufar leta 2001 Bloudkovo nagrado, Natalija Gros in Mina Markovič leta 2011 Bloudkovo plaketo, Markovičeva je dve leti pozneje prejela še Bloudkovo nagrado, Bloudkovo plaketo je leta 2015 prejel Jernej Kruder, leta 2017 Janja Garnbret in Domen Škofic ter leta 2018 selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren. V gorskih športih sta Bloudkovo plaketo prejela leta 2016 tekmovalni turni smučar Nejc Kuhar in leta 2018 tekmovalec v lednem plezanju Janez Svoljšak.

Iskrene čestitke!

Manca Čujež
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13193 16. 7. 2024