PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 18. februar 2019, ob 14. uri

Varuh gorske narave - za naravo z izboljšanjem (planinske) kulture

Gorska narava je ogrožena. Ogrožajo jo naše številne dejavnosti, med drugim tudi vedno večji obisk neozaveščenih obiskovalcev gorskega sveta. Če jo želimo ohraniti, jo moramo varovati.
Poslanstvo Komisije za varstvo gorske narave PZS je skrb za varstvo gorske narave, tudi z izboljšanjem planinske kulture v društvih in širše. O tem smo pisali v prejšnjem sporočilu.

alpski_okras__1_

To poslanstvo lahko uspešno opravljamo dobro izobraženi in usposobljeni ter organizirani. Organizirani smo v odsekih za varstvo gorske narave v planinskih društvih. Člani odsekov smo varuhi gorske narave, gorski stražarji in drugi naravovarstveno ozaveščeni planinci. Odseki se povezujejo v Odborih za varstvo gorske narave v sklopu Meddruštvenih odborov PD, slednji pa Komisiji za varstvo gorske narave PZS.

alpski_okras__2_

V mnogih planinskih društvih in s tem tudi njihovi krovni organizaciji, Planinski zvezi Slovenije, je skrb za krepitev organiziranega in kompetentnega varstva gorske narave (delovanje odsekov za varstvo gorske narave) premajhna.

Na zadnji dan lanskega leta je PZS sestavljalo 285 društev, od tega jih je imelo ustanovljen in aktiven odsek za varstvo gorske naravele 105 ali 37 %. Daleč premalo! Žal so med njimi tudi velika in zelo aktivna društva.

alpski_okras__3_

Komisija za varstvo gorske narave želi to stanje izboljšati. Zato vas vabimo, da se nam pridružite. Udeležite se tečaja za naziv varuh gorske narave. Izpolnite prijavnico in prepričajte predsednika društva, da jo potrdi.

Pridružite se varuhom gorske narave - izvedeli boste veliko koristnega za osebni razvoj in delo v društvu.

tecaj_vgn_gumb

Pohitite, število mest je omejeno!

https://www.pzs.si/novice.php?pid=13205 5. 6. 2020