PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 5. marec 2019, ob 8. uri

Kovačič in Klančnikova državna prvaka na Zelenici, Kuharjevo slovo od tekmovanj

Zelenica Ski Raid, državno prvenstvo v turnem smučanju, je tudi letos minilo v prekrasnem vremenu Državna prvaka posamezno sta 3. marca 2019 postala Luka Kovačič med člani in Karmen Klančnik Pobežin med ženskami, Nejc Kuhar pa je s tekmo na Zelenici uradno zaključil svojo tekmovalno kariero.
Vse tekmovalce in številne obiskovalce ter navijače je tudi letos na Zelenici razveselilo prekrasno sončno vreme s pomladanskimi temperaturami in snežnimi razmerami. Toplo temperature zadnjih dni so sneg na Ljubelju pobrale in tako je 40 tekmovalcev iz štirih držav ob 9.30 štartalo peš ter prvih 100 metrov preteklo s smučmi na nahrbtniku. Prvi vzpon je tekmovalce vodil mimo Planinskega doma na Zelenici, kjer so za pestro vzdušje poskrbeli športni komentator Gregor Janežič in številni obiskovalci ter navijači. Od doma se je začel vzpon pod severno steno Begunjščice, sledil je spust proti Domu pri izviru Završnice, kjer so tekmovalci ponovno nadeli kože. Drugi vzpon je potekal do vrha nekdanje vlečnice Triangel, sledil je spust do zgornje vrtače pod Zelenico in ponoven vzpon do doma na Zelenici, kjer so zaključili mladinci, ženske, veterani in težka kategorija. Člane pa je čakal še en polni krog.

zelenica_ski_raid_2019_luka_kovacic_foto_ziga_erzen
Luka Kovačič je osvojil svoj prvi naslov državnega prvaka na klasični preizkušnji (foto Žiga Eržen)

Luka Kovačič je kmalu po štartu prevzel pobudo in na koncu suvereno zmagal in osvojil svoj prvi naslov državnega prvaka na klasični preizkušnji. Drugo mesto je osvojil Nejc Kuhar, ki se je s tekmo na Zelenici poslovil od svoje tekmovalne kariere, zagotovil pa je, da bo s turnim smučanjem še ostal povezan na tak ali drugačen način. Tretje mesto med člani je osvojil Matjaž Mikloša.

zelenica_ski_raid_2019_nejc_kuhar_foto_ziga_erzen
Nejc Kuhar je s tekmo na Zelenici uradno zaključil svojo tekmovalno kariero (foto Žiga Eržen)

Med ženskami se je na tekme po rojstvu hčerke vrnila Karmen Klančnik Pobežin in takoj tudi zmagala. Druga je bila Alenka Lukič, tretja pa mladinka Anja Merlak. Med mladinci je zmagal Tine Habjan pred Majem Pritržnikom in Luko Strupijem. Med veterani je slavil Avstrijec Hausmann Gerald, državni prvak pa je postal Boštjan Štiglic, drugi je bil Stane Lotrič, tretji pa Milan Šenk.


Zmagovalec tekme na srednji čas je bil Grega Vida, ki je domov odnesel nove turne smuči Elan Ibex.

zelenica_ski_raid_2019_foto_ziga_erzen
Najhitrejši tekmovalci na tekmi Zelenica Ski Raid (foto Žiga Eržen)

Tekma je potekala v organizaciji Društva za razvoj turnega smučanja in ob pomoči ŠD Lom, GRS Tržič, PD Tržič in Občine Tržič, ki je poskrbela za bogat spremljevalni program na Zelenici.

Zahvala še vsem sponzorjem tekme: Lumar hiše, ATK vezi, Dynafit Slovenija, Camp-Cassin, Rodeo Team, Red Bull Slovenija, Šport 11, Elan, Melom, MG Metal in Pekarstvo Triler.

PDF Aktualni skupni rezultati slovenskega pokala v tekmovalnem turnem smučanju 2019


https://www.pzs.si/novice.php?pid=13251 7. 12. 2021