PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


17. 5. 2015 / Pohod

Po poteh prvega pohoda Hrvaškega planinskega društva

Vrsta dogodkaPohod
ObmočjeTujina
Kdaj17. 5. 2015
Zborno mestoSamobor
KomisijaMreža NVO za rekreacijo v naravi
OrganizatorHrvaška planinska zveza in HPD »Japetić« Samobor
PotOznačena pot
Hrvaška planinska zveza in HPD »Japetić« Samobor vabita vse planince na pohod po poteh prvega pohoda Hrvaškega planinskega društva (Pohod Tragom prvog izleta Hrvatskog planinarskog društva). 

Organizirano planinstvo se je na Hrvaškem začelo razvijati 1894. leta, svoj prvi izlet pa so izpeljali 17. maja 1895 na Oštrc in Plešivico pod vodstvom predsednika dr. Josipa Schlossera. V tistih časih je bil izlet v Samoborsko pogorje pravi podvig. Pohodniki so se z vlakom pripeljali do Podsuseda, kjer jih je pričakal lekarnar Schwarz. Prespali so v Samoboru in se naslednji dan zgodaj zjutraj odpravili na Oštrc in Plešivico. Med potjo so popisovali rastlinstvo in živalstvo, pa tudi podatke o nadmorski višini, temperaturi in drugih naravnih pojavih. Po povratku v Samobor so pohodniki primerno proslavili svoj uspeh in se šele tretji dan z vlakom odpravili nazaj proti Zagrebu. Da je šlo za pomemben dogodek HPD-ja govori tudi dejstvo, da je bil že 19. maja objavljen članek v časopisu Obzor.  

V spomin na to prelomno dejanje Hrvaška planinska zveza in HPD »Japetić« Samobor vsakih 10 let organizirata množični pohod z okoli 1000 pohodniki.

Trasa pohoda: Rude - Veliki dol - Oštrc - Plešivica

Vsi pohodniki, ki bodo napolnili kontrolni kartonček bodo prejeli spominsko značko.

Partnerji:
  • Stanica planinarskih vodiča Zagreb, 
  • HGSS Stanica Samobor,
  • JU PP Žumberak-Samoborsko gorje.

Dodatne informacije 
na spletni strani HPD »Japetić« Samobor.

Prijave organiziranih skupin na spletnem naslovu info@hpd-japetic.hr.
https://www.pzs.si/koledar.php?pid=13268 5. 7. 2022