PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 29. marec 2019, ob 14. uri

Alpinistična odprava Chamlang 2019 odhaja v Himalajo

31. marca 2019 na pot odhaja alpinistična odprava Chamlang 2019, ki jo Komisija za alpinizem (KA) PZS organizira za mlade perspektivne alpiniste, ki še nimajo (veliko) odpravarskih izkušenj. Cilj odprave je severna stena gore Chamlang (7321 m) v pogorju Himalaje, pred odhodom pa smo se pogovarjali z vodjo odprave Blažem Navršnikom.
 Alpinistična odprava CHAMLANG 2019

 Trajanje odprave: od 31. 3. do 17. 5. 2019
 Pogorje: Himalaja
 Cilj: severna stena Chamlanga (7321 m)

 Vodja odprave: Blaž Navršnik - Dolfa (AO PD TAM Maribor)
 Pomočnik: Nejc Marčič (AO PD Radovljica)
 Člani:
 Matej Balažic (AO PD TAM Maribor)
 Borut Demšar (Akademski alpinistični odsek)
 Krištof Fortuna (AO PD Ljubljana-Matica)
 Petra Klinar (Akademski alpinistični odsek)
 Domen Košir (AO PD Železničar)
 Neli Penič (AO PD Železničar)
 Jakob Skvarča (Akademski alpinistični odsek)
 Vid Vilhar (AO PD Ljubljana-Matica)

odprava_chamlang_2019_foto_franja_zist
Člani alpinistične odprave Chamlang 2019 pred odhodom iz Ljubljane (foto Franja Žišt)

Komisija za alpinizem PZS po dolgem času organizira odpravo za mlade perspektivne alpiniste, ki še nimajo odpravarskih izkušenj. Kako je dozorela ideja o podpori takšni odpravi?
Blaž Navršnik - Dolfa: Vse je enkrat prvič in dokler ne greš, ne veš. Z Matjažem Dušičem sva načrtovala samostojno odpravo na Chamlang. Objavljen je bil razpis KA-ja za odpravo perspektivnih alpinistov in območje Chamlanga se nama je zdelo zelo primerno za perspektivce, ker je v okolici gore mnogo šesttisočakov zelo primernih za dobre vzpone. KA je na podlagi prijav izbrala odpravo Chamlang.

Kaj pomeni voditi tovrstno odpravo in kakšne odpravarske izkušnje imata s pomočnikom Nejcem Marčičem?
Blaž: Voditi takšno odpravo pomeni velik izziv in odgovornost, moraš imeti rad velike gore, trudiš se prenesti svoje izkušnje na mlade. To bo moja sedma odprava v Himalajo, od tega sem vodil eno odpravo, prav tako sem plezal na Aljaski in v Patagoniji. Nejc Marčič je bil dobitnik zlatega cepina in ima tudi številne izkušnje z odprav po vsem svetu.

Po kakšnem ključu ste izbrali osem perspektivnih alpinistov za odpravo?
Blaž: Komisija za alpinizem je objavila razpis, prijavilo se je 14 kandidatov, izbor pa je bil narejen glede na njihove opravljene vzpone.

S kakšnimi cilji odhajate v Himalajo?
Blaž: Glavni cilj odprave je preplezati severozahodno steno Chamlanga po različnih smereh v alpskem slogu ter plezati smeri v okoliških šesttisočakih.

Kako raziskano je že to območje in zakaj je primerno za nabiranje prvih odpravarskih izkušenj?
Blaž: Območje je malo raziskano in ponuja veliko možnosti za dobre vzpone na različne vrhove v okolici Chamlanga.

Kakšne so bile priprave članov na odpravo?
Blaž: Člani odprave smo se pripravljali v naših Alpah in Centralnih Alpah.

chamlang_s_stena_vir_baruntse_2011
Severna stena Chamlanga (7321 m) Vir: baruntse2011.wordpress.com

Blaž Navršnik - Dolfa (AO PD TAM Maribor), roj. 1974, pleza od leta 1991, je alpinist, alpinistični inštruktor in gorski vodnik. Opravil je več kot 1500 vzponov in sodeloval na osmih odpravah: Šišapangma 1997, Gjačung Kang 1999, Anapurna III 2000, Manaslu 2003, Daulagiri VI 2005 (dosežen vrh) in Gaurišankar 2010 v Himalaji ter Patagonija 2004 in Aljaska 2012 in 2014.

Nejc Marčič (AO PD Radovljica), roj. 1985, nekdaj član Slovenske mladinske alpinistične reprezentance - SMAR, je opravil odlične vzpone tako v Alpah kot v najvišjih gorstvih. Skupaj z Luko Stražarjem se je podpisal pod novi smeri: Sanjači zlatih jam na K7 west (6800 m) na odpravi Charakusa 2011, za katero sta prejela zlati cepin, ter Modri dirkač na Janak Chuli (7050 m) na odpravi Janak 2012. Udeležil se je še odprav Bolivija 2009, Peru 2010 (plezanje in spoznavanje z višino), Patagonija 2011 (osvojeni vrhovi Poincenot in Fitz Roy), Phola Gangchen 2013 (poskus nove smeri na Phola Gangchen, 7660 m, nova smer na Ice Tooth, 6200 m), Pakistan 2014 (poskus vzpona na Payu peak), Patagonija 2017 (poskus vzpona na Cerro Torre) in Anapurna 2017 (poskus v zahodni smeri Anapurne I). Leta 2012 je prejel Bloudkovo plaketo in priznanje PZS za najuspešnejšega alpinista.

Matej Balažic (AO PD TAM Maribor), roj. 1991, se je leta 2014 udeležil odprave na Aljasko in dosegel vrh Denalija po zgornjem delu West Riba ter leta 2016 odprave v Patagonijo (Aguija Guillamet, po smeri Amy-Vidailhet).

Borut Demšar (Akademski alpinistični odsek, neformalno AO Žiri), roj. 1986, je bil član odprave Peru 2016 (prosto čez Normal route v La Esfinge, 5325m) in lahkotne odprave Kalifornija (ZDA) 2018 (Half Dome - North ridge ...), plezal je v Centralnih Alpah (Les Droites - Colton/Brooks ...) in v slovenskih hribih pozimi (Škrlatica - Črni kot, Triglav - Helba ...).

Krištof Fortuna (AO PD Ljubljana-Matica), roj. 1996, se je začel s športnim plezanjem ukvarjati v osnovni šoli, v srednji šoli pa se je vpisal v alpinistično šolo. Njegove izkušnje so vezane predvsem na stene domačih Alp, Visokih Tur in Centralnih Alp. Zanj je to prva odprava.

Petra Klinar (Akademski alpinistični odsek), roj. 1988, je alpinistka od leta 2017. Njeni najpomembnejši vzponi: Aljaska 2017 (vzpon po Cassinovem grebenu, soplezalec Luka Stražar), leta 2018: Črni graben, Storžič, (januar 2018, soplezalec Nejc Breščak), Zimska zajeda Jubilejne (marec 2018, soplezalec Luka Stražar), Brojanov raz, Stenar (december 2018, soplezalka Marija Jeglič), ter leta 2019: Smer Jesihove, Šite (januar 2019, soplezalka Marija Jeglič), Bela Grapa, S stena, Planjava (februar 2019, soplezalca: Domen Košir in Blaž Navršnik), Herlec-Kodran, Veliki Draški vrh (marec 2019, soplezalec Luka Stražar).

Domen Košir (AO PD Železničar), roj. 1991, pleza deset let. V domačih stenah je opravil nekaj prvenstvenih vzponov in zanimivih zimskih ponovitev. Leta 2012 je na svoji prvi odpravi v Kirgiziji preplezal tri nove smeri. To bo njegova tretja odprava. Leta 2014 je uspešno priplezal na Denali, najvišji vrh Severne Amerike. Plezal je tudi v počeh Kanade in ZDA.

Neli Penič (AO Železničar), roj. 1992, je alpinistka, ki se s plezanjem ukvarja okoli sedem let. Opravila je kar nekaj vzponov v Alpah doma in čez mejo. To bo njena prva odprava.

Jakob Skvarča (Akademski alpinistični odsek), roj. 1993, je nanizal več vzponov v Alpah in Visokih Turah, med drugimi Studlgrat na Grossglockner, Nordrinne v Niederer Prijakt, Grands Montets ridge na Aiugile Verte, Spomin v Rjavini pozimi, Nemška v Dolgem hrbtu pozimi in podobne smeri v naših hribih.

Vid Vilhar (AO PD Ljubljana-Matica), roj. 1997, se z alpinizmom ukvarja od sedemnajstega leta. To je zanj prva odprava, njegove dosedanje izkušnje pa so vezane izključno na evropske gore - Alpe in Visoke Tatre.

Odpravo, ki jo sofinancira Planinska zveza Slovenije, bomo spremljali tudi na naši spletni strani.

Alpinistom želimo dobre razmere in - srečno!

odprava_chamlang_2019_foto_miha_mocnik
Člani alpinistične odprave Chamlang 2019 v novih Alpininih čevljih (foto Miha Močnik)

Letos mineva 40 let od prvega jugoslovanskega in s tem tudi slovenskega vzpona na Mount Everest. Ob prvi osvojitvi Mount Everesta so v žirovski tovarni Alpina v sodelovanju in s priporočili ter izkušnjami alpinistov za takratno 25-člansko odpravo ekskluzivno izdelali obutev, posebne dvojne višinske čevlje, v katerih so bile združene plezalske kvalitete in zaščita proti mrazu. Kakovostna izdelava in materiali, združeni v ekskluzivni višinski obutvi so leta 1979 na vrh Mount Everesta ponesli danes že pokojna Nejca Zaplotnika in Staneta Belaka ter Andreja Štremflja in Splitčana Stipeta Božića.

V Himalajo se v organizaciji Planinske zveze Slovenije pod vodstvom dveh izkušenih alpinistov letos odpravlja osem perspektivnih mladih slovenskih alpinistov. V Alpini, kjer že po dobri stari navadi spremljajo ter podpirajo delovanje slovenskih alpinistov, pravijo, da so kot opremljevalci mnogih izjemnih športnikov in odprav ponosni, da tudi mlade generacije cenijo slovensko tradicijo in z veseljem nadaljujejo trdno navezo žirovske tovarne s Planinsko zvezo Slovenije oz. njenimi člani.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13313 16. 7. 2024