PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 4. april 2019, ob 15.30 uri

Na inkluzijski pohod z na usposabljanju pridobljenim znanjem

Odbor planinstvo za invalide/OPP je med 29. in 31. marcem izvedel usposabljanje za strokovni kader na Planinskem domu na Uštah-Žerenku. Dodatna znanja in veščine pozitivno vplivajo na strokovnost in dvig samozavesti posameznika, ki bo prevzel odgovornost dela z invalidi/OPP. Po dveh dneh teorije in inkluzijskem pohodu zadnji dan smo uspešno zaključili četrto usposabljanje za strokovni kader - planinstvo za invalide/OPP.
Po uvodnem pozdravu smo pozornost usmerili na pričakovanja udeležencev: »Pridobiti nova znanja s področja planinstva. Kako organizirati pohode in na kaj biti pozoren.« Predavatelji so predstavili svoja področja, odgovarjali na vprašanja, vse pa podkrepili z neposrednimi odgovori, s primeri dobre prakse in odgovarjali na postavljena vprašanja.

pin_pzs_usposabljanje_uste_2019_arhiv_odbor_pin_2.jpg

Ankete predavateljev, slušateljev, pohodnikov in strokovnega kadra so nam dokaz, da smo na pravi poti, da smo se prav odločili in njihova podpora/zahvala nam zelo godi, kakor tudi vsi dobronamerni predlogi. Njihov odziv nam daje zagon in obvezo za izvajanje in razvijanje programa. Udeleženci so povedali, da niso vedeli, da so bila že prej usposabljanja. Tudi v planinskih društvih se ni vedelo. Na usposabljanjih želimo združiti planinski strokovni kader, ki ga delo z invalidi/OPP zanima in veseli.

Nekaj misli udeležencev usposabljanja:

  • Predavatelji so v predavanja vložili del sebe, tako osebno in odkrito še jih nisva doživela, verjameva da z razlogom, da odprejo okno razumevanja za nas vse. Navdušeni so bili nad prijetnostjo skupine in zelo pozitivno klimo med slušatelji.
  • Pohod je bil super, na njem sem izkusila, kako je hoditi z osebo na invalidskem vozičku ter ugotovila, kaj je pri tem potrebno paziti. Super je bilo teorijo preizkusiti v praksi.

pin_pzs_usposabljanje_uste_2019_arhiv_odbor_pin_3.jpg

»IN planinci« so uživali. Ob razgledu kot iz škatlice so se zagledali in rekli »Kako velik je svet.« Tega jim mesto ne more dati. Ne morejo doživeti hoje in invalidi na vozičkih z vožnjo po gozdu čez korenine in ob spomladanskem prepevanju ptic širijo svoja obzorja.

Odbor planinstvo za invalide/OPP skrbi za podporno okolje, da invalidi/OPP lahko doživijo naravo, gore in utrip planinstva. S soustvarjanjem inovativno pristopa k odpiranju vrat razumevanja drugačnosti in različnosti. Zagovarja in razširja idejo, da lahko vsak prispeva svoj delček k raznolikosti in pestrosti pohodništva.

Kot organizatorji usposabljanja smo zadovoljni z interesom posameznikov, ki podpirajo naš trud in obljubljajo nadaljevanje dela v planinstvu. Z veseljem ugotavljamo, da naš trud ni bil zaman in da se na usposobljen kader lahko vedno zanesemo. Njihovo zanimanje, volja do usposabljanja, dela ... nam je v največjo zahvalo in pohvala za ves naš trud napore, naprezanja.

pin_pzs_usposabljanje_uste_2019_arhiv_odbor_pin_4.jpg

Naslednje usposabljanje bo potekalo med 17. in 19. majem. Veseli bomo tudi vaše prijave.

Marjeta, Jurček
fotografije: arhiv Odbor PIN/OPP

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=13324 19. 6. 2024