PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 19. april 2019, ob 11. uri

Alpe Adria Karavanke/Karawanken Regija doživetij na sejmu Naturo v Gornji Radgoni

Od petka, 12. 4. do nedelje, 14. 4. 2019, je v Gornji Radgoni potekal 5. mednarodni sejem zelenega turizma in bivanja, Naturo 2019. Na sejmu je lahko vsak našel številne ideje za aktivni oddih v naravi, predstavljena so bila doživetja v gorah, gozdovih, naravnih zdraviliščih, krajinskih parkih, oddih na turističnih kmetijah ter razvajanje pri kulinaričnih ponudnikih.
Na sejmu je Planinska zveza Slovenije predstavila projekt Alpe Adria Karavanke/Karawanken Regija doživetij, ki se izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija in je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Cilj projekta je razvoj turistične ponudbe na čezmejnem območju Karavank, ki ponujajo veliko neizkoriščenih možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in zimske aktivnosti. S projektom želimo izboljšati in dvigniti kakovost ponudbe ter s tem v Karavanke privabiti večje število obiskovalcev, dolgoročno pa zagotoviti nova delovna mesta na področju turizma in v spremljajočih dejavnostih.

IMG_20190411_163451

Obiskovalcem sejma smo predstavili dosedanje aktivnosti projekta, še posebej novo turnokolesarsko pot Trans Karavanke, ki poteka od Jezerskega do Tromeje ter pohodniško panoramsko pot preko Karavank. Predstavili smo tudi Kočo na Golici, na kateri smo vzpostavili informacijsko točko, zaradi katere bo pohodniška pot zagotovo še bolj prijazna pohodnikom.

V okviru projekta bo v kratkem izvedeno tudi usposabljanje osebja, ki dela v planinskih kočah na območju Karavank. Oskrbniki in ostali delavci v kočah bodo pridobili nova znanja o območju, aktivnostih in lepotah, ki jih ponujajo Karavanke ter nenazadnje tudi o pojektu, ki prinaša nove možnosti za aktivna doživetja v naravi. Goste bo tako sprejel dobro usposobljen kader, kar bo še dodatna spodbuda za obisk.

Že v letu 2018 smo izvedli usposabljanje za vodnike po Karavankah. Letos bomo njihovo znanje še nadgradili, organizirali bomo še dodatno usposabljanje o botaniki. Obiskovalcem sejma smo torej predstavili še možnost vodenega odkrivanja regije.

pzs_naturo_2019_foto_dusan_prasnikar__5_

Poleg projekta je bilo na sejmu Naturo predstavljeno še splošno delovanje in poslanstvo Planinske zveze Slovenije, svoje delo pa so obiskovalcem predstavljala še planinska društva iz Pomurja (PD Lendava, PD Hakl Sveta Trojica v Slovenskih Goricah in PD Goričko Tromeja) ter Planinsko društvo Krka Novo mesto. Na njihovi stojnici so obiskovalci dobili informacije o možnostih za izlete in pohode, njihovih kočah, varni hoji v gore pa tudi gorski naravi in kulturi.

Katja Maček

karavanke_vodenje
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13378 20. 1. 2020