PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 24. april 2019, ob 16. uri

Že 1. maja na kolesarski avtobus in vlak med slovensko in avstrijsko Koroško

Regionalna razvojna agencija za Koroško regijo (RRA Koroška) nadgrajuje povezovanje kolesarskih turističnih proizvodov ter javnega potniškega prometa v čezmejni regiji na obeh straneh državne meje. 1. maja začne med Velenjem in Labotom voziti Štrekna bus, ki nadgrajuje poletni kolesarski vlak med Mariborom in Pliberkom.
strekna_bus_thumbŠtrekna bus - novost na priljubljeni kolesarski povezavi

RRA Koroška s podjetjema Nomago in Verkehrsverbund uvaja novo avtobusno linijo, ki je prva čezmejna avtobusna povezava med Koroškama po nekaj desetletjih. V letošnjem letu bo kolesarski avtobus Štrekna bus povezal Velenje, Mislinjsko in Dravsko dolino ter Labot (Lavamünd) na avstrijski strani.

Štrekna bus, tridesetsedežni avtobus s prikolico za dvajset koles, bo vozil na relaciji med Velenjem, Mislinjo, Slovenj Gradcem, Dravogradom ter avstrijskim Labotom (Lavamünd). Julija in avgusta bo vozil vsak dan dvakrat dnevno, v mesecu maju, juniju in septembru pa ob vikendih in slovenskih ter avstrijskih praznikih. Prve vožnje se obetajo že 1. in 2. ter 4. in 5. maja. Vozovnice bo možno kupiti na avtobusu ali avtobusnih postajah v Velenju in Slovenj Gradcu.

strekna_bus_01

Prevoz koles je brezplačen, plačati bo potrebno le avtobusno vozovnico po rednem ceniku. Med Velenjem in Dravogradom bo avtobus ustavljal na vseh obstoječih postajališčih, kolesarje pa priporočajo uporabo postajališč Velenje, Gornji Dolič, Mislinja, Slovenj Gradec, Šentjanž, Otiški vrh, Dravograd, Labot in Labot kopalno jezero. Vožnja med Velenjem in Labotom traja 1 uro in 20 minut. Vozni red je dostopen na strekna.si.

Skupine s kolesi, večje od pet oseb, prihod najavite tri dni pred vožnjo v klicnem centru prevoznika Nomago (pon.-pet. med 8. in 17. uro na (01) 431 77 00) ali na elektronski naslov info@nomago.si.

Prestopi na vlak ali kolesarski avtobus do Wolfsberga

Vozni red Štrekna busa je usklajen tudi z voznim redom poletnega kolesarskega vlaka med Mariborom in Pliberkom. S prestopom v Dravogradu je omogočeno povezovanje kolesarjenja po Štrekni, Dravski kolesarski poti in kolesarski poti po Labotski dolini ter uporabe javnega potniškega prometa.

V Labotu bo možen prestop na kolesarski avtobus, ki bo vozil do Wolfsberga, kjer poteka priljubljena kolesarska povezava R10 po Labotski dolini.

Kolesarski vlak med Mariborom in Pliberkom

Poleg nove avtobusne povezavi se lahko kolesarji poslužijo tudi, zdaj že precej uveljavljenega poletnega kolesarskega vlaka, med Mariborom in Pliberkom. Poletni kolesarski vlak bo vozil dvakrat dnevno ob sobotah med 22. junijem in 31. avgustom ter na praznike 1. in 2. maja, 25. junija in 15. avgusta.

vlak_kolo_dravograd_02

Poleg redne cene vozovnice je potrebno doplačilo za prevoz kolesa, ki znaša 3,2 €. Vožnja med Mariborom in Pliberkom traja 1 uro in 45 minut. Vozni red je dostopen na slo-zeleznice.si.

Vir in fotografije: RRA Koroška


Štrekna bus in kolesarski vlak sta del projekta TRANS-BORDERS, ki se izvaja v okviru programa Interreg Srednja Evropa. Cilj devetih institucij iz Nemčije, Poljske, Češke, Avstrije in Slovenije je izboljšava javnega potniškega prometa robnih in obmejnih območjih srednje Evrope. Iz Slovenije sodelujeta RRA Koroška in Geografski inštitut Antona Melika, ZRC SAZU.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13383 29. 5. 2020