PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


22. 8. 2015

Planinarjenje po vzhodni Tirolski

ObmočjeAvstrija
Kdaj22. 8. 2015 4:00, izpred Creine v Kranju
Traja do23. 8. 2015 (2 dni)
Zborno mestovzhodna Tirolska
DruštvoPlaninsko društvo Iskra Kranj
Vodnik / kontaktUroš Prelovšek, Breda Pirc
Prijave

Prijave z vplačilom 40 € akontacije sprejemamo do vključno srede, 12.avgusta 2015 (ko bo informativni sestanek z udeleženci v pisarni društva) oz. do zapolnitve razpoložljivih mest. Prijave brez vplačila akontacije niso veljavne.

Prijave sprejemamo v društveni pisarni (Ljubljanska 24a – vhod pri ambulanti), v času uradnih ur – vsako sredo od 17. do 18. ure (kontaktni podatki: ga. Olga Pavlin, tel. 031 882 671). Do vključno srede 12. avgusta (sestanek z udeleženci) ali do zasedbe razpoložljivih mest.

Vplačila akontacije so možna v društveni pisarni ali z nakazilom na TRR društva: SI56 05100-8010483849 odprt pri A Banki.

Prosimo, da na položnici v rubriko "Namen" vpišete: Akontacija Tirolska in vaš priimek in ime (npr. Akontacija Tirolska Tomaž Novak). Prosimo, da po vplačilu to sporočite ge. Olgi Pavlin (e-mailolga.pavlin59@gmail.com ali tel. 031 882 671).

Informacije

V primeru morebitnih nejasnosti se obrnite na vodnika ali pisarno:

* Uroš Prelovšek, tel. 040 255 163, e-mail prelovsek@gmail.com;

* pisarna društva na Laborah ob sredah med 17. in 18. uro (Olga Pavlin, tel. 031 882 671).

PotOznačena pot
Način prevozaavtobusni prevoz
Cena48 € ob (vsaj 17 prijav); 58 € (vsaj 14 prijav), 68 € (vsaj 12 prijav). Stroške nočitve in hrane ali polpenziona (cca. 40 €) poravna vsak sam.
Oprema / dokumenti

Pohodne palice, planinska obutev in obleka za visokogorje (za dve turi), primerna letnemu času in vremenu. Zaščita pred vremenskimi pojavi. Nekaj energetske hrane in dovolj pijače za na pot. Dovolj evrov za dodatne storitve (nočitev, hrana, pijača...).

Osebni dokument in PLANINSKA IZKAZNICA S PLAČANO ČLANARINO ZA 2015.

PD Iskra Kranj tudi letos vabi na planinski izlet po južnem Vzhodnem Tirolskem. Lani smo prehodili nekaj vrhov nad Villgratnom (Defereggerske Alpe), letos pa bomo planinarili po planinah in vrhovih nad Leško, Sextensko, Pustriško in Villgratensko dolino. Gorska pokrajina je tod nenavadno raznolika, z raznovrstnimi gorskimi oblikami in številnimi jezerci ter raznolikim gorskim rastjem, cvetjem in živalstvom.

Prvi dan, sob. 22.avg.: Jutranja vožnja čez Gorenjsko in Koroško do izhodišča ture v Leški dolini (Hollbruck nad Sillianom, Lesachtal, 1.360m). Med potjo ali na izhodišču bo že čas za jutranjo kavo. Ta dan nas čaka vzpon na Hollbrucker Spitze (2.581m), markanten razgleden vrh v verigi zahodnih Karnijskih Alp med avstrijskim Lesachtalom in italijanskim (južnotirolskim) Sextentalom. Na vrh se bomo podali po zelo razgledni Innerkoflerjevi visokogorski poti in mimo visokogorskega Plavega jezerca (Blauer See), od koder ni več daleč do vrha. Z vrha so izredni razgledi na Lienške dolomite na severu in na Sextenske na jugu, na Visoke Ture na severozahodu in na verigo Karnijskih Alp. Po oddihu sestopimo do jezerca Hochgränten See tik pod sedelcem Hochgränten Joch (2.429m), kjer je vojaško pokopališče iz 1.sv.vojne. Sledi prijeten sestop po dolinici Hollbrucker Tal ob potočku (Hollbrucker Bach) s slapom. Poiskali bomo kraj nočitve, proste aktivnosti v lastni režiji, večerja, nočitev.

Drugi dan, ned. 23.avg.: Čaka nas visokogorska tura na "skorajtritisočak" Gumriaul (2.918m). Natančneje, povzpeli se bomo na njegov markanten, razgledni in razmeroma lahko dostopni predvrh Fandspitze, na katerega so ("napačno") postavili vršni križ. Pričetek poti bo pri Anrasu. Do Anraškega jezerca (Anraser See, 2.538m; že do tod lepa tura) zložen in nezahteven vzpon. Od tod še ura hoda do vrha. Razgledi so izredni, v bližini bodo na vzhodu "pod nami" kot na dlani Lienški Dolomiti in Karnijske Alpe, nedaleč na jugu italijanski Dolomiti, na severu in zahodu pa Visoke Ture in za njimi Zillertalske Alpe. Sestopili bomo ali po isti poti ali mimo drugih visokogorskih jezerc (Grüner See, Ascher See, Letten See ...) in planine Ascher Alm. Če bodo razmere na gorski cesti normalne, nas bo na planini Ascher Alm pričakal avtobus. Povratek v Kranj (med potjo se bomo ustavili za analizo in nujne potrebe) v večernih urah.
ZAHTEVNOST:

 

Turi sta odsekoma srednje zahtevni, v vršnem delu je potreben zanesljiv korak. Potrebno je toliko vzdržljivosti, da pot brez (zdravstvenih) težav zmorete. Planinski izlet je kot preizkusna ali pripravljalna tura priporočljiv tudi za udeležence plan. izleta na Kreto.

Prvi dan do okrog 7 ur zložne hoje (1.230m viš. razl.).

Drugi dan do cca 8 ur zložne hoje (4.30h vzpona, cca 1.400 m viš.razl.; do Anraškega jezerca uro hoje manj, 1.050m viš.razl.). Če bodo razmere na gorski cesti normalne, nas bo na pl. Ascher Alm pričakal mini avtobus (v tem primeru bo skupaj okrog 6.30h hoje).

(Dolžino poti je delno možno prilagoditi vašim kondicijskim sposobnostim oz. jo nekoliko skrajšati, v kolikor ne bi želeli iti na vrh.) 

Podrobnejše informacije boste prejeli na informativnem sestanku z udeleženci, ki bo v sredo, 12.avgusta, ob 17.00 uri v pisarni Planinskega društva Iskra Kranj na Laborah.

V primeru nepredvidenih razmer si vodniki pridržujejo pravico do spremembe ciljev ali poteka ter odpovedi ali prestavitve ture.

Izlet bo izveden ob vsaj 12 prijavljenih udeležencih. 
https://www.pzs.si/koledar.php?pid=13401 22. 9. 2021