PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


8. 8. 2015 / Tura

Stenar

Vrsta dogodkaTura
ObmočjeJulijske Alpe
Kdaj8. 8. 2015 5:00, izpred hotela Creina v Kranju
DruštvoPlaninsko društvo Iskra Kranj
KomisijaMreža NVO za rekreacijo v naravi
Vodnik / kontaktBarbara Bizjan, Peter Globočnik
Prijave

Prijave na elektronski naslov bbbizjan@gmail.com oz. na telefonsko številko 040 295 949 (sms) do vključno srede, 5. avgusta 2015.

TežavnostTura poteka po delno zahtevnem terenu, potrebno je toliko kondicije in vzdržljivosti in tudi izkušenj v visokogorju, da pot brez večjih (zdravstvenih) težav zmorete ob zelo počasnem tempu hoje.
PotOznačena pot
Trajanje/dolžinaOkvirno 6 ur vzpona, okvirno 4 ure sestopa.
CenaMini bus ali z osebnimi avtomobili
Oprema / dokumentiObleka in obutev, prilagojena vremenskim razmeram v visokogorju, pokrivalo, sončna očala, zložljive pohodne palice, komplet prve pomoči, dovolj brezalkoholnih napitkov in malica iz nahrbtnika.
Ustrezna hidracija in prehrana sta potrebni vsaj dva dni pred turo!
Na Stenar se bomo podali iz Vrat, mimo Aljaževega doma (1015 m) in po poti, ki vodi po južni strani gore skozi dolino Sovatna (nekje na 1500 m), kjer pot postane bolj strma, skalnata, z odličnim razgledom na mogočno Triglavsko severno steno (nekaj mest prečimo ob pomoči varoval), do Dovških vrat (2180 m). Pot nadaljujemo do razpotja med Stenarjem in Križem - Stenarskih vratc (2295 m) in vzpnemo na razgleden vrh, 2501 m visoki Stenar, priljubljeno mesto za fotografiranje očakove severne stene in tudi Koče na Kredarici.
 
Po razgledih, počitku, fotografiranjih, ..., je povratek v dolino predviden po poti pristopa.
https://www.pzs.si/koledar.php?pid=13410 12. 8. 2020