PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 27. maj 2019, ob 9.30 uri

Martin Šolar novi predsednik Združenja planinskih organizacij Balkana (BMU)

Na volilni skupščini Združenja planinskih organizacij Balkana (BMU), ki je bila od 24. do 26. maja 2019 v mestu Korca v Albaniji, je bil za novega predsednika izvoljen podpredsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Martin Šolar. Poleg PZS pod okriljem tega planinskega združenja delujejo še zveze devetih drugih balkanskih držav.
Združenje planinskih organizacij Balkana (BMU - Balkan Mountaineering Union) je v neformalni obliki povezovanja delovalo od leta 2006, v letu 2011 pa je bilo združenje tudi uradno ustanovljeno. Sedež BMU je v Skopju (Makedonija), njegove polnopravne članice so planinske zveze Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije in Turčije, članica opazovalka je Planinska zveza Češke.

Novo_vodstvo_BMU_izvrsni_odbor
Novo vodstvo Združenja planinskih organizacij Balkana s predsednikom Martinom Šolarjem na čelu (foto Bojan Rotovnik)

Na volilni skupščini BMU v Albaniji so delegati planinskih organizacij Balkana za novega predsednika izvolili podpredsednika Planinske zveze Slovenije Martina Šolarja, ki je na tem položaju nasledil Makedonca Jovico Ugrinovskega. Dosedanjim članom izvršnega odbora, tudi nekdanjemu predsedniku PZS Bojanu Rotovniku, zdaj članu vodstva Evropskega združenja planinskih organizacij (EUMA), se je staro vodstvo zahvalilo s posebnimi plaketami. Poleg Šolarja in Rotovnika je bil v delegaciji PZS na skupščini BMU tudi aktualni predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan.

Na skupščini so obravnavali skupne aktivnosti in začrtali vizijo programa dela združenja za naprej. Izpostaviti velja predvsem pomen povezovanja, prenašanja znanj in izkušenj s področja planinstva ter nekaterih akcij, kot so pregled in uskladitev standardov znanj za planinske vodnike, vsakoletno orientacijsko tekmovanje in organizacijo taborov za mlade.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13450 1. 4. 2020