PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 29. maj 2019, ob 0. uri

Vabimo vas, da se nam pridružite na akciji Stopiva skupaj, osvojimo vrh

Stopiva skupaj in osvojimo vrh Zelenice, Boča, Gospodične in Čavna. Z aktivnostjo želimo ozavestiti slepe in slabovidne, da se podajo v hribe, da porušimo omejitve, ki si jih postavljajo sami in drugi. Da skupaj prestopimo stereotipe in povabimo vse k aktivni udeležbi, da skupaj zmoremo stopiti v korak.

 

Stopiva skupaj, osvojimo vrh bo potekalo 22.-23. junij 2019. Slogan akcije je »RAZGIBAJMO TELO IN DUHA«. 

 

Besedna zveza Stopiva skupaj predstavlja planinca in spremljevalca ali belo palico. Osvojimo vrh pa postavlja v ospredje sodelovanje in skupino, ki skupaj osvaja vrh.

 

 pin_pzs_banner_slepi_2019_koce_komplet

Delovno skupino z imenom Za slepe in slabovidne ni ovir, ki pripravlja aktivnosti, sestavljajo člani Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije ter odbora Planinstvo za invalide/OPP, ki je del Planinske zveze Slovenije.

 

Akcijo opiramo na inkluzijske pohode 22. junija pohod na Zelenico in Boč, 23. junija na Čaven in Gospodično. Vsi pohodi se pričnejo ob 9. uri. Ob 11. uri bo na vseh kočah osrednji dogodek, ki ga bo pospremil kratek program.

pin_pzs_slepi_2019_zgibanka

Delamo korake k vključujoči družbi, kjer vpletamo inkluzijo kot vezni gradnik družbe, kjer inkluzija pomeni, da delamo stvari skupaj, vsak lahko doprinese k družbi.

 

Postavljeni cilji so iz različnih področij in celostno zajemajo posameznikovo okolje in življenje.

 

 

  • spodbuditi čim več slepih/slabovidnih in oseb z okvaro vida, da se pridružijo akciji, 

  • predstaviti planinstvo kot možnost aktivnega preživljanja prostega časa,

  • izkoristiti okolje v katerem živimo in približati slepoto drugim/družbi z jedilniki v brajici, povečani pisavi v večih jezikih,

  • predstaviti, da s primerno podporo slepi in slabovidni lahko dosežejo zelo visoke vrhove vsak ima svoj najvišji vrh

  • povezovanje in skupno doseganje vrhov

Obrnimo/spreminjamo miselnosti – tako pri ljudeh z okvaro vida kot vseh ostalih v družbi. V hribe pa se podajamo, ker želimo doseči prilagoditve vseh oblik dostopnosti v kočah in nasploh v gorah. Presezimo omejitve, ki si jih iz strahu, nevédenja, neznanja ali kako drugače postavljamo sami in presezimo kalupe v katere nas umešča družba.

pin_pzs_slepi_2019_zgibanka_besedilo

Ovrzimo stereotipe, ki nas razdvajajo in so vir nerazumevanja. Bodimo dejavni in dokažimo, da med videčimi in nevidečimi ni nepremostljivih razlik. Zato stopiva skupaj in osvojimo čim več vrhov.

Del tedea vseživljenjskega učenja je tudi ta akcija, na kateri se vseživljensko učenja ponuja kar samo. Znanja in izkušejn ne bo manjkalo. Vsak zase bo lahko nanizal, kar bo pridobil na novega. Nova doživetja, pogovore, nova vedenja o življenju, naravi, krajih in sebi.

 

Prilagojen opis akcije najdete na www.zveza-slepih.si.

pin_opp_Slepi_Banner

 

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=13460 18. 6. 2024