PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 11. junij 2019, ob 15.30 uri

Obvestila PZS, 2/2019

Izšla je druga letošnja številka Obvestil Planinske zveze Slovenije. Med vsebino boste našli zapisnik Skupščine PZS 2019, zapisnike zborov komisij ter dokumenta s področja vodništva in športnega plezanja.
Vsi govorijo o dežju. Bomo pa še mi.

Dež, slabo vreme, dež, slabo vreme. Tema, ki je mesec dni zaposlovala marsikaterega ljubitelja gora, hribov in planin. Le kako ga ne bi, če pa so nam z neba padajoče kaplje preprečevale vsak resnejši poizkus obiska gora.

Posledično je tudi izkupiček blagajn planinskih koč precej skop. Je pa zato vsaj dovolj kapnice v rezervoarjih, ki bo v poletnih mesecih prišla še kako prav. Je že tako, da polna koča gostov in hkrati poln rezervoar vode ne gresta skupaj. Mrk maj je poskrbel tudi za obilico časa, ki ste/so ga oskrbniki lahko posvetili ostalim opravilom, ki so po navadi v drugem planu.

Sonce pa že dolgo sije v slovenski športnoplezalni reprezentanci. Serijski zmagovalki Janji Garnbret sledijo vrstniki in vrstnice ter člani mlajših selekcij. V letošnji sezoni svetovnega pokala v športnem plezanju imamo tako že kar štiri prejemnike kolajn - poleg vedno zlate Janje, še bronasta Mia Krampl in Anže Peharc ter enkrat zlati Jernej Kruder.

Majsko kislo vreme v dolinah je v visokogorju odložilo precejšnjo količino snega. Vsaj v naslednjem mesecu dni lahko zato pričakujemo, da bodo razmere na višjih nadmorskih višinah precej zimske oz. snežene. Na severnih pobočjih in pod severnimi stenami pa še dlje. Tudi to upoštevajte pri izvajanju vaših zasebnih in društvenih dejavnosti.

Dovolj o vremenu. Raje se posvetimo tistemu kar počnemo najraje - hodimo, plezamo, kolesarimo, smučamo, markiramo, gospodarimo, taborimo in predvsem uživamo v naši prvobitni naravi. Varujmo ta ostanek (Zlatorogovega) zaklada. Ste prepričani, da gre za ostanek? Avtor uvodnika se nagibam k misli, da zaklad pravzaprav nikoli ni zapustil naših logov.

Pa srečen in vesel korak v poletje!

 


Matej Ogorevc,
urednik Obvestil PZS

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=13482 23. 10. 2019