PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 19. julij 2019, ob 15.30 uri

Slovesno na 125-letnici Orožnove koče pod Črno prstjo

Orožnova koča na planini Za Liscem pod Črno prstjo je bila prva koča, ki jo je pred 125 leti postavilo Slovensko planinsko društvo, 14. julija pa se je v počastitev častitljive obletnice nad Bohinjsko Bistrico zbralo 250 ljubiteljev gora od blizu in daleč.
Orožnova koča stoji na temeljih prve koče Slovenskega planinskega društva (SPD), ki je bila zgrajena na pobudo domačinov v prvem letu delovanja SPD in odprta 15. julija 1894 - ta čast je pripadla prvemu načelniku SPD, profesorju Franu Orožnu, po katerem so kočo tudi poimenovali. Leta 1944 je pogorela, novo Orožnovo kočo, zgrajeno s prostovoljnim delom članov PD Bohinjska Bistrica in pomočjo donatorjev, pa so odprli 16. julija 2006, ob 112-letnici prvotne koče.
Štirinajstega julija 2019 je Orožnova koča na planini Za Liscem pod Črno prstjo praznovala 125 let. Slovesnosti, ki ni bila le srečanje bohinjskih planincev, alpinistov in reševalcev, temveč tudi širše planinske javnosti, se je udeležilo 250 ljudi, petih vodenih pohodov pa kar 70 planincev. V spremstvu domačinov se je povzpel in prvič osvojil brezpotni izjemno razgledni vrh Lisc tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, ki je bil slavnostni govornik pa prireditvi, kjer sta zbrane nagovorila še gostiteljica, podpredsednica PD Bohinjska Bistrica Tanja Kalan, in župan občine Bohinj Jože Sodja. Dan pred slovesnostjo je bila slavnostna seja in hkrati skupna seja upravnih odborov obeh bohinjskih planinskih društev, PD Bohinjska Bistrica in PD Srednja vas v Bohinju, na kateri je bil gost tudi predsednik PZS Rovan.
Zadnja leta Orožnovi koči daje pečat oskrbnik Franci Beguš, ki organizira tudi koncerte klasične glasbe z razgledom. Prvi letošnji koncert bo že v torek, 23. julija, ob 17. uri, ko bodo zaigrali dva klarinetista, dva fagotista in dva hornista. Vabljeni!
Organizatorji_s_castnimi_gosti_s_PZS_in_GRZS_in_tudi_bohinjski_zupan
Organizatorji s častnimi gosti iz PZS in GRZS in bohinjskim županom (foto Katarina Košnik)
Medijske objave:
Sveti kraj slovenskih planincev (Val 202: Veronika Gnezda)
Na obronku planine za Liscem v južnih bohinjskih gorah so 15. julija leta 1894 zaškripala vrata prve slovenske koče.
Prva slovenska planinska koča praznuje 125. rojstni dan (Dnevnik: Petra Mlakar)
V nedeljo, 14. julija, bo na Planini za Liscem pri "novi" Orožnovi koči slovesno. Spomnili se bodo dogodka izpred 125 let. Takrat je bila odprta sploh prva koča Slovenskega planinskega društva, poimenovana po prvem načelniku društva Franu Orožnu, a je pozneje popolnoma pogorela.
FOTO: V Orožnovi koči se je rojevalo slovensko gorništvo (Slovenske novice: Tina Horvat)
Slavili smo 125-letnico prve slovenske planinske koče pod Črno prstjo. Nastala je kot odgovor na postojanke, ki so jih gradila nemška in avstrijska društva.
Orožnova koča je bila prva koča, ki jo je pred 125 leti postavilo Slovensko planinsko društvo.
Manca Ogrin
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13591 22. 6. 2024