PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 24. julij 2019, ob 15.30 uri

Odgovorno in varno čez planinske pašnike!

Opozarjamo na odgovorno in varno prečkanje planinskih pašnikov! Z upoštevanjem nekaterih nasvetov se boste pri hoji preko planin in pašnikov izognili neprijetnim dogodkom pri srečanju z živalmi na paši.
V Sloveniji je več kot 200 planin, na katerih se pase živina. Planinska paša je tradicionalen način rabe kmetijskih površin v gorskih območjih in je bistven pogoj za obstoj nekaterih kmetij v dolini ter pomemben naravovarstveni dejavnik.

Planinsko pašništvo je zaznamovalo pet tisoč let človekove navzočnosti v Alpah. Na podlagi tisočletnih izkušenj in vedno boljšega poznavanja narave se je oblikovala gospodarska dejavnost, ki je lahko preživela le zaradi posebnega odnosa do narave. Ta poseben odnos temelji na naslednjih načelih: naravne vire in dobrine lahko uporabljamo, ne pa izrabljamo, lahko jih izkoriščamo in ne izkoristimo, jemljemo, sočasno pa ohranjamo in varujemo. To so temeljna spoznanja planinskega gospodarstva.

Na planinah nastajajo kakovostni mlečni izdelki, ki jih lahko kmetje ponudijo obiskovalcem planin ter kupcem v dolini. Izdelki so za kmete možnost za dober zaslužek, ki je temelj za ohranjanje kmetijske dejavnosti.

PZS__10_pravil_za_so_itje_TABLA_50x70__web_1

Turizem in paša na planinah
Planine so priljubljen izletniški cilj. Na nekaterih planinah obiskovalci lahko poskusijo mleko in mlečne izdelke ter tradicionalne jedi in si ogledajo predelavo mleka v mlečne izdelke, ponekod je možno tudi prenočiti.
Obiskovalci planin uživajo v naravi in kulturni krajini, hkrati pa spoznavajo tradicionalno kmetijsko dejavnost ter razvijajo spoštovanje do narave in ljudi, ki na planinah delajo. Obiskovalci kmetom prinašajo dodaten zaslužek, posledica pa je obojestransko zadovoljstvo ter možnost za dodaten razvoj območja.

Ko planinske poti prečkajo pašnike
Številne planinske poti vodijo čez pašnike, na katerih se pase živina. Živali so ljudem praviloma nenevarne, moramo pa se zavedati, da za lastno varnost najbolje poskrbimo sami.

Spoštujte delo kmetov na planinah, ob srečanju z živalmi pa upoštevajte naslednje nasvete:

  • Izogibajte se stiku s pašnimi živalmi in živali ne hranite, ohranjajte varno razdaljo.
  • Vedite se mirno in ne plašite pašnih živali.
  • Krave dojilje ščitijo svoje teličke. Poskrbite, da se vaši psi ne bodo približevali kravam dojiljam.
  • Pse imejte ves čas pod nadzorom in na kratkem povodcu. V primeru napada pašne živali, psa takoj spustite s povodca.
  • Na planinah in pašnikih ne zapuščajte pohodniških poti.
  • Če vam pašna žival zastavi pot, jo obidite na največji možni razdalji.
  • Če se vam pašne živali približajo: ostanite mirni, ne obračajte jim hrbta, živalim se izogibajte.
  • Ob prvih znakih nemira živali hitro zapustite pašno površino.
  • Ograje je treba upoštevati. Kjer so vratca, jih uporabite, za sabo dobro zaprite in hitro prečkajte pašnik.
  • Spoštujte naravo, živali in ljudi, ki delajo na planinah.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13596 5. 7. 2022