PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 9. september 2019, ob 15.45 uri

Dan jeseniških planincev na Golici

Planinsko društvo Jesenice ima bogato društveno in gospodarsko dejavnost. V društvu spodbujamo zdrav način življenja ter gibanje v gorski naravi pri prebivalcih Občine Jesenice ter tudi v širši okolici. V ta namen organiziramo različne dogodke, eden izmed njih je bil Dan jeseniških planincev, ki je potekal v nedeljo, 25. avgusta 2019.
Tradicionalni dogodek je namenjen članom PD Jesenice, občanom ter ostalim obiskovalcem, v goste pa smo letos povabili še ljubitelje gora iz sosednje občine Šentjakob na Koroškem. Dan jeseniških planincev je bil vključen v projekt Alpe Adria Karavanke/Karawanken regija doživetij, ki se izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija in je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Cilj projekta je razvoj turistične ponudbe na čezmejnem območju Karavank, ki ponujajo veliko neizkoriščenih možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in zimske aktivnosti.

Pohodniki so se zbirali na različnih izhodiščih ter se ob osmi uri zjutraj po različnih poteh podali proti Golici. Vreme nam zjutraj ni bilo najbolj naklonjeno, zato je bila udeležba skromnejša, se je pa kasneje izboljšalo, zato smo pohod in srečanje lahko nemoteno izpeljali, vsi udeleženci pa so bili z dogodkom zadovoljni.
Po pohodu smo pri Koči na Golici pripravili krajši program in družabno srečanje. Predsednik društva Vlado Hlede je v uvodnem govoru izpostavil pomen pohoda in srečanja ter predstavil projekt Alpe Adria Karavanke/Karawanken. Pohoda sta se udeležila tudi župan Občine Jesenice Blaž Račič ter predstavnik zamejskega planinskega društva iz Avstrije. Župan je pohvalil delo planinskega društva ter izrekel nekaj spodbudnih besed za naprej. Srečanje smo izkoristili tudi za pogovore o nadaljnji obnovi in posodobitvi koče, saj si želimo, da bi bila v prihodnje še bolj prijazna za vse. Prav tako si želimo z organizacijo večih skupnih dogodkov razširiti in okrepiti stike s planinci s sosednje avstrijske Koroške.

dan_jeseniskih_planincev_na_golici_foto_arhiv_pd_jesenice
Dan jeseniških planincev na Golici (foto arhiv PD Jesenice)

Za planinske jedi in pijačo sta poskrbeli oskrbnici Katarina in Dragica, z narodnimi vižami pa je za vedro razpoloženje skrbel ansambel Hudngrabnčani. Udeleženci so v Info točki v koči, ki je bila urejena v okviru projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken, dobili različne informacije o pohodih v Karavankah, o varni hoji v gore in zanimivostih o planinski zgodovini v Karavankah (vse to v sodelovanju s TIC Jesenice).

Na ogled je bila fotografska razstava Trenutki Golice, ki smo jo pripravili v planinski koči. Med novostmi v Info točki sta knjižica o tridesetih najbolj zanimivih rožah v Karavankah avtorice Nade Praprotnik in zbirka pesmi Pesmi Golice, ki so jih nekoč radi prepevali v koči in na Planini pod Golico.

Zahvaljujemo se vsem, ki so nam kakorkoli pomagali pri organizaciji in izvedbi pohoda - Planinski zvezi Slovenije, Občini Jesenice, TIC Jesenice, Društvu GRS Jesenice, ansamblu Hudngrabnčani in seveda članom PD Jesenice. Na koncu hvala tudi vsem pohodnikom, brez katerih dogodka ne bi bilo.

Planinsko društvo Jesenice


alpe_adria_karavanke
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13695 28. 9. 2020