PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 13. september 2019, ob 13. uri

V Točki preloma na TV Slovenija o planinskih kočah

O izzivih in tegobah planinskega gospodarstva ter prepotrebni sanaciji planinskih koč je 5. septembra tekla pronicljiva beseda v oddaji Točka preloma, tedenski analitični gospodarski oddaji na TV Slovenija.
V oddaji Točka preloma se je o planinski infrastrukturi (178 planinskih kočah, zavetiščih in bivakih ter več kot 10.000 kilometrih planinskih poti), povečevanju števila nočitev tujcev v gorskih občinah, o tem, da ni sistemskega vira financiranja s strani države in o dejanskih potrebah na terenu - novinarka Darja Zupan uvodoma pogovarjala s predsednico PD Javornik - Koroška Bela Olgo Oven in strokovnim sodelavcem PZS Dušanom Prašnikarjem.

Dve tretjini slovenskih planinskih koč bi bilo treba obnoviti, a je to odvisno od prostovoljnega dela in donacij, sistemskega vira pa ni, čeprav je planinstvo pomemben del turistične panoge, kar kaže tudi študija ekonomskih učinkov, sta v studiu debatirala urednica in voditeljica oddaje Janja Koren in podpredsednik PZS Miro Eržen, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar pa je do konca leta napovedala razpis za energetsko in okoljsko sanacijo planinskih koč.

Oddajo Točka preloma, ki so jo na 1. programu TV Slovenija predvajali 5. septembra, si lahko ogledate v spletnem arhivu na tej povezavi od 15:10 dalje.

-------------------------
Povezane novice:
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13708 20. 5. 2024