PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 3. oktober 2019, ob 16.30 uri

Oskrbniki visokogorskih koč zaklenili vrata, nižje v Alpah večinoma odprti ob koncih tedna

Skupaj s prihodom jeseni in krajšanjem dneva se zapirajo tudi koče. Visokogorske do poletja, vrata ostalih pa bodo v dobršni meri zaklenjena med delovniki.
Julijske Alpe
Visokogorje Julijskih Alp je praktično zaprto. Z izjemo oskrbniških ekip Vodnikovega doma na Velem polju in Aljaževega doma v Vratih, kjer vas (predvidoma) pričakuje še teden ali dva, so oskrbniki zaključili z letošnjim delom. Do nedelje, 6. oktobra, se bo kadilo še iz dimnikov Gomiščkovega zavetišča na Krnu in Planinskega doma pri Krnskih jezerih, dokler bo vreme omogočalo. Ob sobotah in nedeljah pa tudi iz Doma Zorka Jelinčiča na Črni prsti. Nato se bo vseh pet koč pridružilo ostalim pri zimskem počitku. 

Na 
Kredarici vas že zdaj zasilno oskrbijo le še meteorologi, ki vam priskrbijo posteljo in odejo v neogrevani sobi. V nekoliko večji razdalji od Triglava bo tako kmalu možno prenočiti le še v zimskih sobah Staničevega domaZasavske koče na Prehodavcih, koč pri Triglavskih in Krnskih jezerih, na planini Pri Jezerupod vrhom Krna, na Kriških podih ter v bivaki.

Ne glede na zgoraj zapisano, pa vas na 
KomniLipanci, v Tamarju in na Vršiču pogostijo prav vsak dan. Če pa se boste na planinski izlet ali turo odpravili ob koncih tedna, bodo vašega obiska veseli na Planini za Liscem pod Črno prstjo, na Planini Razor, VogarjuRatitovcu, pod Vršičem (Koča na Gozdu in Mihov dom) ter na Petrovem Brdu.

zaprto_3_foto_matej_ogorevc

Karavanke
Gostoljubne oskrbniške ekipe Doma PristavaValvasorjevega doma, Planinskega doma na Zelenici, koč na Ljubelju in pod Plešivcem nudijo, z nekaterimi izjemami ob ponedeljkih in torkih, vsakodnevno zatočišče svojim obiskovalcem. Priljubljene postojanke na PeciUršlji gori, na Naravskih ledinah, pri izviru Završnice ter na RoblekuKofcah in Dobrči oskrbniki odklenejo ob (podaljšanih) koncih tedna ter praznikih.

Kamniško-Savinjske Alpe
Med Kamniškimi in Savinjskimi gorami je stanje na področju koč podobno kot v ostalih slovenskih Alpah. Edino na Mali planini, na Okrešelju in na Golteh vas bodo celo zimo stregli prav sleherni dan. Samujeta že obe koči na Ledinah in Češka koča nad Jezerskim. Na Kokrskem sedluKlemenči jami in na Grohotu bodo koče odprte le še nekaj vikendov. Na Kamniškem sedlu bo koča prav kmalu prešla na zimski delovni čas, ko bodo ob lepih koncih tedna dežurali člani društva. Stalna oskrbniška ekipa pa bo goste pričakovala ob (podaljšanih) koncih tedna na Loki pod Raduho, na Menini planiniSmrekovcuKriški goriKališčupod Storžičem, v Kamniški Bistrici ter v primeru ugodnih lavinskih razmer pod Hudičevim borštom.

kamniska_koca_na_kamniskem_sedlu_foto_matej_ogorevc

Zatočišče lahko najdete tudi v nekaterih zimskih sobah in bivakih. Z ležišči in odejami opremljene zimske sobo boste našli na Kokrskem in Kamniškem sedlu, na Okrešlju in v obeh kočah nad Jezerskim. Poleg naštetega je počitek možen tudi v nekaj bivakih
.

Pohorje, predalpski svet in ostali predeli Slovenije
Na Pohorju, v  predalpskem svetu in ostalih predelih Slovenije v obratovanju koč ni večjih sprememb. Večina jih obratuje ob koncih tedna ter praznikih, nekaj jih obratuje vsak dan (nekatere z izjemo ponedeljkov).

bivak_IV_foto_matej_ogorevc

Napisanemu navkljub pa priporočamo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obisku z večjo skupino predhodno najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot.


Opozorilo še toliko bolj velja v primeru slabšega vremena - nekatere koče so lahko v primeru slabega vremena zaprte. Tiste z dostopi preko mest izpostavljenim snežnim plazovom, pa oskrbniki lahko v primeru povečane nevarnosti snežnih plazov tudi zaprejo!


Več informacij o stanju odprtosti planinskih koč na spletni strani 
pzs.si/koce.

Pripravil Matej Ogorevc
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13765 1. 6. 2020