PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


Ustanova Sklad Okrešelj

Gorski reševalci so po hudi nesreči, ko se je pri usposabljanju reševalcev letalcev na Okrešlju 10. junija 1997 smrtno ponesrečilo pet reševalcev, na zboru reševalcev 18. aprila 1998 ustanovili Ustanovo Sklad Okrešelj za pomoč otrokom ponesrečenih gorskih reševalcev. V nesreči so izgubili življenja: Jani Kokalj (zdravnik reševalec letalec), Mitja Brajnik (IGRS in reševalec letalec), Luka Karničar (reševalec letalec in GV), Rado Markič (reševalec letalec), Boris Mlekuž (IGRS in reševalec letalec). Za GRS Slovenije je bila to najhujša nesreča v tedaj 85-letni zgodovini. Brez očetov je ostalo 13 otrok.

spominsko_obelezje_na_okreslju

Namen Ustanove
je nepridobiten, dobrodelen in trajen. Omogoča finančno pomoč in štipendiranje otrok reševalcev, ki so se smrtno ponesrečili pri reševalnem delu.

Med najpomembnejše naloge Ustanove spadajo:
  • gmotna pomoč družinam pri šolanju otrok v osnovni šoli ter njihovo štipendiranje v času srednješolskega in visokošolskega izobraževanja,
  • prostovoljno zbiranje sredstev za šolanje otrok ponesrečenih reševalcev,
  • razpisovanje štipendij za tiste študijske smeri, ki lahko pripomorejo k večji varnosti obiskovalcev gorskega sveta,
  • razpisovanje diplomskih in drugih študijskih nalog, katerih namen je raziskovanje gorskih nesreč, izboljševanje reševalnih orodij in sredstev ter iskanje varnejših metod dela pri reševanju ponesrečenih v gorskem svetu.

Od vsega začetka sklad finančno podpira tudi FIHO (Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji). Finančni del Ustanove Sklada Okrešelj vodi računovodstvo PZS. PZS ima v Skladu Okrešelj že od ustanovitve dalje tudi svojega predstavnika.

Planinska zveza Slovenije Skladu pomaga z vodenjem financ ter z ocenjevanjem in delno pomočjo nagrajevanja diplomskih nalog na temo varnega gibanja v gorskem svetu. Prav tako pozivamo posameznike, da si zagotovijo nalepko PODPORNIK in stem izrazijo pripadnost pomagati upravičencem pomoči in štipendistom.Nalepko Podpornik dobite na
:
postajah in društvih GRS,
- v pisarni GRZS na Bleiweisovi cesti 34 v Kranju ali
- v nekaterih planinskih kočah in drugih gostinjskih/turističnih objektih.

Nalepko dobite v zameno za prostovoljni prispevek, s katerim prispevate finančna sredstva izključno za  
Ustanovo Sklad Okrešelj.


https://www.pzs.si/vsebina.php?pid=138 22. 7. 2024