PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 4. november 2019, ob 9.40 uri

Nepalsko priznanje Andreju in Mariji Štremfelj

Andrej in Marija Štremfelj sta 28. oktobra 2019 v Katmanduju prejela priznanje Planinske zveze Nepala za ustvarjalni prispevek h kulturi alpinizma v Nepalu.

Kot iz Nepala poroča Marta Jenko, je Andrej Štremfelj, dvakratni dobitnik prestižnega zlatega cepina, na pobudo častnega generalnega konzula Nepala v Sloveniji Aswina Kumarja Shresthe konec oktobra v Katmanduju prejel priznanje Planinske zveze Nepala ob 40. obletnici svojega vzpona na Everest. Z ženo Marijo sta prejela tudi priznanje kot prvi zakonski par na strehi sveta, skupaj sta se nanjo vzpela leta 1990. Na slovesnosti na nepalskem ministrstvu za turizem je Shrestha nagovoril goste v slovenščini, priznanje Slovencema pa je izrazila tudi Bina Magar, ministrica za oskrbo z vodo, ki je leta 2012 tudi sama osvojila Everest. Predsednik Planinske zveze Nepala Santa Bir Lama je poudaril, da sta Štremfljeva soustvarjala kulturo alpinizma v Nepalu. Štremfelj je v osemdesetih letih dvakrat gostoval kot inštruktor v šoli za nepalske gorske vodnike v Manangu, ki jo je ustanovil Aleš Kunaver.

stremfelj_priznanje_nepal_foto_arhiv_aswina_shresthe
Marija in Andrej Štremfelj sta v Katmanduju prejela priznanje Planinske zveze Nepala (foto arhiv Aswina Shresthe)

V intervjuju z nepalskimi mediji je Štremfelj primerjal oba svoja vzpona na Everest. Pri prvem je bil star 22 let, na dvomesečni odpravi je v prvenstveni smeri po zahodnem grebenu plezal s prijateljem Nejcem Zaplotnikom in bratom Markom. Enajst let pozneje sta z Marijo plezala po normalni smeri, drug drugega sta spodbujala v najtežjih trenutkih, na vrhu pa sta bila nagrajena z lepim vremenom in razgledom. Tokrat sta Andrej in Marija pripeljala v Nepal 14 slovenskih pohodnikov, ki jih vodita na trekingu okoli Anapurne.

Gorazd Suhadolnik
Vir: Dnevnik

https://www.pzs.si/novice.php?pid=13824 18. 9. 2021